Saturday, October 16, 2010

Bingka Roti Berlauk

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ini saya nak kongsikan bersama resepi kuih bingka roti berlauk. Sebenarnya dah 2 hari bingka ni saya buat, tetapi di sebabkan kesibukkan yg tak dapat di elakkkan...terpaksalah di tangguhkan dulu. Memang betul kata Mat Gebu dan Kak Ummi, bingka roti berlauk ni sedap sangat....tak rugi mencubanya. Terima kasih kepada Chef Hanieliza merangkumi tuan punya resepi asal dan saya C&P resepi yg mudah dan sedap ini dari Kak Ummi. Pada kawan2 yg belum mencubanya tu...bolehlah cuba sendiri...anda akan tahu betapalah sedapnya.



BAHAN BINGKA ROTI :-
  • 10 - 12 keping roti putih (saya guna 12 keping)
  • 800 ml santan
  • 3 camca besar tepung gandum
  • 3 camca besar mentega, dicairkan
  • 3 biji telur
  • Garam secukup rasa
BAHAN LAUK :-
  • 400 mg daging cincang / daging ayam cincang
  • 2 biji bawang besar, dicincang
  • 1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
  • 1 biji lobak merah, didadu kecil
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
  • 3 camca besar rempah kari daging
  • 3 camca besar sos tomato
  • 3 camca besar sos cili
  • 500 ml air
  • Serbuk lada hitam (jika suka)
  • Garam secukup rasa
BAHAN HIASAN :-
  • Hirisan daun sup
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan cili merah
  • Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-

UNTUK BINGKA ROTI:-
  1. Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 10 x 10 inci. Ketepikan.
  2. Roti disiat2 kecil dan rendam dengan santan tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati.
  3. Perasakan dengan sedikit garam. Tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.
UNTUK LAUK :-
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum, masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili.
  2. Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah.
  3. Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut.
  4. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering.
  5. Kalau suka boleh tambah lada hitam. Angkat dan sejukkan.
UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :-
  1. Keluarkan bingka dari oven tadi.
  2. Tabur bahan lauk (n0.2) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali.
  3. Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi. Bila masak sejukkan sepenuhnya.
  4. Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi.....sedapp i tell uu!!!!

12 comments:

  1. terbaik...memang nampak menyelerakan..

    psst..ayu nak cuba..tapi bukan dalam masa terdekat...harus menuntut sampai terro...hehehe

    ReplyDelete
  2. aduhh kak...tertarik..menarik..sedappnya

    ReplyDelete
  3. waaa sedapnyerrr... kitenyer kosong ajer..lenkali nak buat gak ah! wes ngencessss.... hihihi

    ReplyDelete
  4. Salam kak yatie!!! haaaaaaa.. bingka yg mcm ni kita suke walau guna telur disebabkan ada lauk atas dia tuuu mmglah kita gemor!! nak buat jgklah! sedap ni kak tgk dia punyer lauk tuuu :D

    ReplyDelete
  5. yang ni rasa pedas2 sikitt, memang sedapp,,nanti nak try gak la....

    ReplyDelete
  6. @Siti Ruhayu Ab Rahman
    Salam Ayu,
    Bila senang2 dan teringin tu bolehlah cuba resepi ni...mmng sedap tau....tak payah menuntut..buat terus pasti jadi....

    ReplyDelete
  7. Lela = tertarik ke...apa lagi pergilah buat...mmng sedap tau..

    ReplyDelete
  8. Hana= Kalau bingka yg berlauk ni mmng sedap dan cepat laku...cubalah, mmng sedap...ciannya dah ngences tuuuu...

    ReplyDelete
  9. Ika= Kalau buat tu bagi akak rasa sikit ya....Ika klau buat pasti mengancam....

    ReplyDelete
  10. Mas= mmng ada rasa rempah sikit....tapi sedap dan tak berapa pedas....cubalah..

    ReplyDelete
  11. salam yatie...wahhh sedapnya nampak bingka roti tu..bilalah dapat merasa ni...huhuhu

    ReplyDelete
  12. wah yatie,
    kita datang ni tapi bawa pinggan kosong,
    nak exchange yg yatie punya bingka roti..hehe..kita punya dah habis..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails