CUCUR UDANG
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 biji telur
- 1 sudu teh yis (mauripan)
- 1 biji bawang besar ~ didadukan
- daun saderi/daun bawang/kucai
- taugeh
- sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
- 1 sudu teh garam
- minyak utk menggoreng
- # udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan
- Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
- Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
- Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
- Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket.
- Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
- Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
- Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.
- Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan.
kak yatie..saya di sini ingin bertanya..kalau tak de udang boleh ganti dengan apa..ekekekee..haisshhhh nyampah tau tengok udang gedabak sodap tuu..since hubby tak leh makan udang, nampaknya kena wat cucur kosong je la kan..
ReplyDelete@izahdautSalam Izah,
ReplyDeleteKalau takde udang namanya bukan cucur udanglah....rasanya kalau tak letak pun takpe....ikut selera masing2lah ya....yg penting suami Izah suka apa yg Izah masak......
izah, kau buat jer cucur ikan biliss, sedap gakkk...mas nak try buat gak cucur udang, udang ada tu...sedapnya tengok cucur udang akak..
ReplyDeleteSalam Yatie, beso-beso udang tu, bak sebiji cucur udang. hee.hee.hee
ReplyDeletewoww..nampak menarik cucur udang..kena cuba nii
ReplyDeleteyatie,
ReplyDeletenak rasa cucur udang yang nampak gebu nilah..sedapnya..bolehlah buat makan petang nanti..
mekasih yatie sudi try resipi ni.. :)
ReplyDeletesalam k.ytie..zla amik resepi ni ek utk hidangan buka..heheh
ReplyDelete