Bahan-Bahan
- 8 ekor ikan mata besar/ ikan kembong
- 1/2 cwn air asam jawa-sederhana pekat
- Garam dan sedikit gula
- 1 helai daun kunyit-di siat sikit
- 2 cwn air atau lebih
- 20 btng cili kering(rendam dngn air panas dulu)
- 6 biji bawang merah
- 3 biji bwng putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- sedikit belacan
- Ikan di siang, di bersihkan dan di toskan. Ketepikan dulu.
- Masukkan bahan2 yg telah di kisar ke dlm periuk.
- Biarkan mendidih...tambahkan sedikit air lagi.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Setelah mendidih masukkan ikan dan daun kunyit.
- Gaul sebati. Perasakan garam dan gula.
- Sekiranya dah ok, bolehlah matikan api dan hidangkan.
salam yatie,ni mmg feveret akak nih...makan plak dgn telur dadar,ikan masin..perghh..
ReplyDeletemas suka asam rebus...sedapnya dapat hirupp kuahh..
ReplyDeleteAnymz= salam Anymz, mmng betullah...lauk2 mcm ni pembuka selera betul....yatie makan dngn ikan masin gak ni....sedap wooo....
ReplyDeleteMas= lauk asam rebus ni simple tapi sedap....ow Mas suka gak ya...
ReplyDeleteliana baru try tadi....sedap kebetulan tengah diet.....nyummy....terima kasih tuan punya resipi:-)
ReplyDelete