Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc )
- 280 gm tepung gandum
- 80 gm tepung kanji / tpng ubi
- 40 gm tepung hoen kwee
- 780 ml air
- 2 sudu kecil air kapur
- sedikit warna coklat-jika perlu
- 300 gm gula melaka/ gula merah*
- 125 gm gula pasir*
- 500 ml air*
- 1/2 sk garam*
- 3 helai daun pandan* - disimpul
- Campur ketiga-tiga jenis tepung, 780ml air dan air kapur, kacau dan ketepikan.
- Masak gula melaka/gula merah, gula pasir, garam dan daun pandan dengan 500ml air hingga mendidih dan gula larut.
- Tapis air gula yang masih panas ke dalam campuran tepung dan kacau rata. Masukkan secukup pewarna coklat,kacau rata dan tapis lagi adunan.
- Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang disapu minyak dan dipanaskan dulu.Kukus selama 45 min sekiranya guna loyang dan kukus 20 minit sekiranya guna acuan kecil.
- Biar kuih benar2 sejuk dan boleh dipotong dan sajikan dengan kelapa parut kukus.
Yatie ni kannn.. kalau bab tepung & the gang, dialah ratunya.... semuanya nampak sedap2 belaka!
ReplyDeletetak pnh puas mkn kuih kaswi ni..sedappp :)
ReplyDeleteSalam..maaf btnya..mcm kuih lompang jer..x sama kan...nk cuba jgk nie..tq 4 sharing
ReplyDeleteSalam Yatie...terbaiklah... foto pun nampak real dan sedap sangat. Macam ada kat depan mata, kuih kaswi ni.
ReplyDeleteterliur sangat2 dah lama x makan kaswi
ReplyDeleteSaya da cuba resepi ini. Mak kata marvellous. Anak2 puji sedaaap. Cuma next time nak kurangkan sikit gula pasirnya. Tkasih krn berkongsi resepi....
ReplyDelete