Wednesday, February 5, 2014

Bun Kari Kentang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni merajinkan diri buat bun kari utk minum petang merangkap sarapan esok pagi sekali. Kali ni buat doh uli guna tangan je, malaslah plk nak guna BM. Resepi Che Mat ni mmng mudah sngt, saya kerap guna resepi ni utk buat apa2 jenis roti yg berkaitan. Kalau guna resepi ni, hasilnya dpt dlm 10 ketul bun. Sesuai sangatlah bagi yg keluarga kecik tu. Saya buat 2 kali ganda dari resepi ni sbb anak2 mmng suka, bolehlah di bawa bekal ke sekolah. Pada yg teringin tu, bolehlah cuba resepi ni..meh tngk resepinya...



BAHAN DOH :-)
  • 250 gram tepung roti (high protein flour)
  • 50 gram gula halus @ gula kastor
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 10 g susu tepung
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
  • 6 gram instant yeast
  • 20 gram mentega
  • 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH :-
  1. Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.
  2. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh.
  3. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).
  4. Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.(Yatie uli guna tangan je...)
KAEDAH LAIN :-
  1. Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
BAHAN INTI
  • 6 biji kentang
  • 3 sudu besar kari ayam/daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • 2 sudu besar udang kering
  • 1 cwn daging /ayam kisar
  • garam dan gula
  • air secukupnya
  • minyak utk menumis
Cara Penyediaan Inti
  1. Kentang dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  2. Blend bawang besar, bawang putih dan udang kering. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, daging hancur,air dan garam serta gula secukup rasa. Masak dngn menggunakan api sederhana sehingga kentang empuk dan air kering.
  3. Setelah masak,angkat dan sejukkan.
 UNTUK BUN KARI :-
  1. Bagi2 kan doh kepada 9 bahagian (atau mengikut kuantiti yang diinginkan), leperkan doh, isi satu camca besar inti, dan cantumkan.
  2. Bulat2kan, susun dalam dulang pembakar yang telah disapu dengan mentega.
  3. Buat hingga siap. Sapu sedikit air pada permukaan doh roti.
  4. Tutup dengan kitchen towel dan biar 45 minit
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas....

4 comments:

  1. Wah! montel jer roti bun mu Yatie... terguda ai dibuatnya...

    ReplyDelete
  2. baru je lepas lunch, tengok bun nie terus rase lapo balik...hahahah nafsu makan menjadi2 time menyusukan anak nie

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/02/banyakkan-susu-badan-7-hari-sahaja.html

    ReplyDelete
  3. uihh...
    comenya roti yg kak yatie buat ni...

    ReplyDelete
  4. Sedapnya..if x letak bread softener n bread improver ada kemungkinan bun tu jd x.susah nk dpt benda tu.

    Tmpg iklan jap

    Visit www.shahidamall.com
    (islamik produk)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails