Bahan Utk Bebola Candil
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 1 cawan air- tuang sikit2 utk uli tpng jadi doh yg dikehendaki
- Air secukupnya= utk merebus bubur candil
- 2 ketul keledek oren *(* kupas dan potong dadu besar-rebus hingga empuk dan toskan)
- 2 ketul keledek ungu*
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 1 ketul gula melaka-racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
- 1/2 cwn gula pasir
- 2 helai daun pandan-di simpulkan
- Rebus keledek oren dan ungu berasingan sehingga empuk. Bila dah empuk, angkat dan toskan.
- Sementara itu campurkan tepung pulut, tpng gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
- Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
- Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan jadi bebola klecil dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
- Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
- Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
- Masukkan bebola candil tadi, keledek dan masukkan daun pandan...gaul sebati. Masukkan gula pasir.
- Masukkan santan pekat dan gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
sedapnya nampak bubur candil. Sya panggil butir nangka
ReplyDeleteMusim-musim panas begini kalau dapat hirup bubur yg sejuk dari peti ais alangkah nyamannya...
ReplyDeleteAssalamualaikum yatie sedapnya..macam terasa-rasa jer kat tekak ni...=)
ReplyDelete