Bahan- Bahan
- 2 keping kepala ikan kaci / kerachi
- 3 keping isi ikan kaci/kerachi
- 1 keping asam gelugur
- 1 btng serai- di titik
- 2 biji buah tomato - di belah 4
- 2 cwn santan pekat
- 1 cwn santan cair
- daun cekur secukupnya- di hiris
- garam dan sedikit gula
- 1/2 cwn minyak utk menumis
- 5 biji bwng merah
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 3 ketul ubi cekur
- 4 tangkai cili merah
- 8 tangkai cili padi merah/hijau
- Bersihkan ikan, cuci dan toskan.
- Panaskan miyak dlm periuk dan tumiskan bahan2 kisar, serai sehingga naik bau.
- Tambahkan santan cair dan biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan asam keping dan ikan. Masukkan pula santan pekat dan biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan pula tomato dan hirisan daun cekur Biarkan mendidih lagi.
- Perasakan, sekiranya dah cukup rasa, bolehlah matikan api, angkat dan hidangkan.
Assalamualaikum...sedap kan msk lemak cekur ni wangi jer...
ReplyDeletesalam Yatie, akak suka masak cam ni ada cekur waduhhhhh wangii bangat ni
ReplyDelete