Saturday, February 15, 2014

Ikan Kaci masak lemak cekur

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya masak yg mudah je. Resepi main campak2 ikut selera sendiri. Kebetulan ada cekur, mmng sedap kalau masak lemak letak cekur ni. Bau harum je masakan tu. Biasanya kita masak pecel ikan kalau letak cekur ni. Ikan tu pulak kenalah di bakar atau di goreng dulu. Kali ni saya tak bakar sbb nak masak kepala ikan dngn isi2nya sekali. Jadi nak mudah saya masak mcm gulai biasa tu, kita yg buat dia....yg penting sedap dan laku kat rumah ni. Kebetulan kat rumah ni semuanya tak cerewet, apa yg kita masak.....semuanya makan.....Alhamdulillah. Jom tngk resepi mudah ni...


Bahan- Bahan
  • 2 keping kepala ikan kaci / kerachi
  • 3 keping isi ikan kaci/kerachi
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 btng serai- di titik
  • 2 biji buah tomato - di belah 4
  • 2 cwn santan pekat
  • 1 cwn santan cair
  • daun cekur secukupnya- di hiris
  • garam dan sedikit gula
  • 1/2 cwn minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 5 biji bwng merah
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 ketul ubi cekur
  • 4 tangkai cili merah
  • 8 tangkai cili padi merah/hijau
Cara- Caranya
  1. Bersihkan ikan, cuci dan toskan.
  2. Panaskan miyak dlm periuk dan tumiskan bahan2 kisar, serai sehingga naik bau.
  3. Tambahkan santan cair dan biarkan mendidih sebentar.
  4. Masukkan asam keping dan ikan. Masukkan pula santan pekat dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan pula tomato dan hirisan daun cekur Biarkan mendidih lagi.
  6. Perasakan, sekiranya dah cukup rasa, bolehlah matikan api, angkat dan hidangkan.

2 comments:

  1. Assalamualaikum...sedap kan msk lemak cekur ni wangi jer...

    ReplyDelete
  2. salam Yatie, akak suka masak cam ni ada cekur waduhhhhh wangii bangat ni

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails