Lapisan bawah
Bahan A
- 200 gm tepung beras*
- 1 sudu besar tepung jagung*
- 250 ml santan pekat*
- 450 ml air*
- 150 gm gula caster
- 1/2 sudu kecil garam
- 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
- Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
- Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
- Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
- Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik. Ratakan dan kukus selama 25 minit.
- Selepas masak, cakar-cakar sedikit dengan garpu
Bahan utk Lapisan Atas
- 150gm tepung gandum
- 1 sudu besar tepung jagung
- 250gm gula halus
- 3 biji telur
- 250ml santan pekat
- 500ml air
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil perisa rose dan sedikit pewarna merah
- 2 sudu kecil perisa pandan dan sedikit pewarna hijau
- Bancuh semua bahan kecuali pewarna dan perisa dan tapiskan.
- Bahagikan kepada 2 bahagian dan letakkan perisa dan pewarna setiap bahagian. Satu warna merah dan satu warna hijau. Masak hingga naik wap setiap bahagian dan sentiasa di kacau.
- Setelah lapisan bawah (cendol) masak, pastikan tak ada air di permukaan kuih barulah tuang adunan merah dan kukus 15 minit .
- Tuangkan adunan hijau pula dan kukus selama 20 minit.
- Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
Assalamualaikum Yatie sedap nmpk talam cendol yatie ni...
ReplyDelete