Bahan-bahan- loyang 8x8 inci
- 250 gm mentega
- 100 gm gula castor
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 6 biji telur gred A
- 250 gm tepung gandum
- 2 sudu teh baking powder
- 5 jenis pewarna dan perisa
- Panaskan oven pada suhu 170 ~ 180 darjah celsius
- Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
- Satukan tepung gandum dan baking powder, kemudian diayak- ketepikan dulu.
- Sementara itu, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan memutih
- Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
- Masukkan telur sebiji demi sebiji( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu biji lagi) hingga habis.
- Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi ke dlm adunan dan pkl lagi hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 5 bahagian
- Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai. Gaul rata.
- Tompok-tompokkan setiap warna dalam loyang hingga habis
- Setiap tompokan 1 senduk
- Masukkan dalam oven, dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit ~ 1 jam.
- Atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna
salam Yatie, nampak macam sedap dan pasti nya sedap lah tu kan, dgn warna2 yg menarik sangttt akak nak try lah simpan resepi dulu ni..
ReplyDeleteHamboii... meriahnya kek dia... mesti sedap tu...
ReplyDeletecantiknya kek akak...nguuuu....teringin nak buat yang ni lak
ReplyDeleteCuba bg contoh perasa dan warna yg digunakan.
ReplyDelete