Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam
- minyak masak secukupnya
- 1 sudu besar lada hitam-kisar kasar
- 1 tangkai cili merah*
- 1 tangkai cili hijau*(*potong serong)
- Daun sup secukupnya-hiris halus
- 1/2 btng lobak merah-potong ikut suka
- 1 biji tomato- belah 4
- 1 labu bawang besar-potong bulat
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia-hiris btng mancis
- 3 sudu besar kicap jalen manis
- 3 sudu besar sos lada hitam
- 1/2 cawan air+1 sudu kecil tepung jagung (bancuh bersama)
- Ikan di bersihkan, cuci dan toskan. Kelarkan permukaannya.
- Lumurkan ikan bersama serbuk kunyit dan garam.
- Goreng sehingga masak. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan2 hiris sehingga sedikit layu. Masukkan bahan2 sos dan gaul rata.
- Masukkan lada hitam kasar, cili hijau, cili merah. Masukkan ikan yg di goreng tadi. Gaul rata.
- Masukkan bawang besar yg di potong bulat dan tomato. Gaul rata. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu. Perasakan, sekiranya dah ok...matikan api dan bolehlah di angkat dan hidangkan.
- Taburkan dngn hirisan daun sup. Sedap di makan bersama nasi putih panas.
Menggiurkan kak, iwaknye...
ReplyDeleteSalam..sdp tu lauk ikan siakap masak lada hitam..biasa asyik manu masam manis, kukus, 3 rasa je...boleh le cuba resepi ni pulak....:-)
ReplyDeletesedapnya lauk akak. saya lama dah tak makan ikan siakap neh.huwaaaa
ReplyDeletesedapnya kak
ReplyDeleteWow! Wero merico ney kok enak temen rasaney yo Tie.... lekas2 arek nggolek sego panas!
ReplyDeletemas suka masak siakap gini...sedappppp
ReplyDeletekalu masak guna lada hitag ct suka sgt
ReplyDeleteKat umah ni ade siakap.....mancing...tapi tak ade org nak masak kan.....sape yg sudi.....tolong lah
ReplyDeletewah x pernah try lagi siakap lada hitam ni..boleh try nanti..yq for sharing..(^-^)
ReplyDeletehttp://iburianaonlineshop.blogspot.com/