Bahan-bahan
- 1 biji telur campurkan dngn air sejuk,jadikan jumlahnya 265ml/gm
- 500gm tepung roti (400gm tepung roti + 100gm tpng gandum pun boleh)
- 40gm susu tepung
- 100gm gula kastor
- 11gm yis atau sepeket yis
- 80gm marjerin@butter
- 1 sudu kecil bread softener
- 1 sudu kecil bread improver
- Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
- Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1 1/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
- Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50gm setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi. Gliss roti dngn susu tepung yg di bancuh dngn sedikit air di permukaannya.
- Jika suka taburkan gula kasar dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
- Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
bestnye kak yati..zila pun teringin nak meroti jugak le
ReplyDeleteSalam Yatie..Terujanya tgk roti2 yg yatie buat ni tp bila mengenangkn kena buat cara 'manual' trbantut la..
ReplyDeleteKena ngendeng Encik HB suh beli mixer/breadmaker :)
gerammnya tengok roti2 yg montok2 gebu tu kak.....
ReplyDeleteni yg terasa nk bli bredmaker balik
ReplyDeleteaslmkum yatie..sedapnya dapat makan roti panas2 .. semerbak bau roti
ReplyDeleteAssalamualaikum kak yaite.. Ya Allah cantik dan gebunya roti.. Geram tengok rasa nak makan cicah air teh.. Mesti wangikn bau dia masa lepas masak.. Jue nak cuba la tp tak tau la jadi ke tidak..
ReplyDeletenmpk lembut..dah lm nk try resepi ni tp tak kesempatan jer..bila tengok k.yatie buat makin teringin nk cuba..
ReplyDeletesuker yg ada gula tu :)
ReplyDeleteWaneyZainuddin.com
kebetulan.....saya pun ada buat roti ni minggu lps, memang gebus!!!!
ReplyDeletesaya pun dah try buat yang version bluebery cheese punya sedap..
ReplyDeleteSedapnye roti ni..kmbg..
ReplyDelete