Bahan-Bahan
- 6 biji telor
- 1/4 cwn air asam jawa
- 1 labu bawang besar-potong bulat
- gula dan garam secukup rasa
- air jika perlu
- minyak utk menumis
- 4 tangkai cili merah
- 10 tangkai cili padi merah/hijau
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 cawan ikan bilis- buang kotoran dan cuci
- sedikit belacan
Cara Memasak
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar yg di potong bulat. Tumis sehingga sedikit layu. Masukkan bahan kisar dan gaul rata. Kacau dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa dan sedikit air. Gaul rata dan masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih dan masak guna api sederhana je.
- Pecahkan telur satu persatu tapi jangan bertindih ya. Kecilkan api dan biarkan telur separuh masak. Kemudian barulah terbalikkan sebelah lagi perlahan2.
- Bila dah masak sempurna dan cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.Sedap di makan bersama nasi lemak atau nasi putih panas.
Nekcik pun suka buat resipi ni..makan ngan nasi panas atau kapit dengan roti
ReplyDeletesalah satu makanan yg kak ilah suka..hehehe senang nak masak.. masak sekolah dulu kak guna cili serbuk ..masak bawa bekal g sekolah..masa tu sekolah petang. makan dgn kawan2 bawa pokok depan sekolah hehe
ReplyDeleteBoleh cicah ngan lempeng nyior juga ni.... bestnyaaaaa
ReplyDeleteringkas dan menarik sangat ni .. telur pun boleh diganti dengan ikan bilis..
ReplyDeletesangat sedapp saya dah buat.. tapi saya campurkan telur masin dalam tu hihihihi ....
ReplyDeletehdgn fevret sy jgk.. sllu buat sbb hsbnd sgt suka.. klo tiap2 hr buat pun xper kata nyer..
ReplyDelete