Bahan2 Utk Puding
- 1 cwn tepung kastard
- 5 cwn air
- 1/2 cwn susu cair
- 1/2 cwn gula
- Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
- Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
- Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.
- 1 tin mix fruits ( Boleh ganti buah laici, peach dan nanas..)
- 1 tin susu cair
- 1 tin air biasa (air masak)
- 1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)
- Ais secukupnya
- Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
- Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang mix fruit dan susu.
- Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur mix fruit.
- Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.
Alahai kakkkk...telan air liur nengok puding ni haaa
ReplyDeleteAslmkum kak yatie.
ReplyDeleteSedapnya. Panas2 ni, mkn depan tb mmg layan lah.
Salam kak...
ReplyDeletewah..! mengiurkan nie.......petang yg panas mcm nie kan..mmg sdap le pekene nie sejuk² kan...
salam kak yatie
ReplyDeletemintak semangkuk.. cuaca tengah panas nih, lega rasa tekak kalau dapat makan puding kastard ni hihi
hehe..akak saya ada post pasal kek gula hangus..try la tgk http://ohsangpujangga.blogspot.com
ReplyDeletesedapnya puding tu.mmg sesuai sgt makan time2 musim panas skrg ni.
ReplyDelete