BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 ekor ayam, potong 9 atau 10 bahagian (ikut suka)
- 1 1/2 inci halia muda, hiris
- 1 biji bawang besar hiris
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 1/4 cawan kicap manis
- 1 cawan air
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 tangkai cili merah, hiris
- 5 biji cili padi-hiris, Yatie tambah sbb nak pedas sikit
- 1 btng serai-di ketuk, Yatie tambah
- 1/2 camca teh cuka makan
- 1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
- Sedikit serbuk kunyit
- Sedikit garam
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan perap dengan jus limau nipis dan garam sekejap. Cuci kembali dan cucuk dengan garfu dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Perap 45 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan goreng hingga ayam sedikit perang. Masukkan kayu manis, halia dan bawang putih, kacau rata. Tuang air dan kicap manis, bila mendidih, perlahankan api, renih hingga ayam empuk.
- Masukkan bawang besar, cuka makan, cili merah dan lada hitam, masak sekejap dan jika nak kuah lebih, tambah sedikit air, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...Selamat mencuba..
wahhh,sedap sgt ni kak..boleh jilat jari..
ReplyDeleteI have a very nice blog.
ReplyDeletemudah dan sedap nikan, mesti Hamka yg makan paling banyak.. kuih hijau ada?? hehe
ReplyDeleteSalam Kak Yatie cayangg.... wahhh terus kecur.... sedapnya... makan dengan nasi panas-panas memang sedapppp
ReplyDeleteSalam Kak Yatie..salam Rejab. kalau puasa, confirm telan liur ni..makan dengan nasi panas2.. ;))
ReplyDeleteSalam Yatie cayang!!!
ReplyDeletemmg g2 lah time bln pose kan 2x
mudah & sedap nmpk lauk ayam msk halia nie :P
sedpnye tngk
ReplyDeletesedapnya ni yatieeee .. aiman mesti suka ni. nnt kc nak buatlah.
ReplyDeletesedapnya yatie,..msuk list dulu ya :) zila66
ReplyDeleteAkak yatie cayang...
ReplyDeleteTerliur tgk ayam tu tau... Nampak sgt menyelerakan...