Bahan-bahan ( 8-10 orang )
- 1 ekor ayam (1.5 kg) - dipotong kecil,bersihkan dan toskan
- 3-4 biji bawang besar*
- 8 ulas bawang putih*
- 3 tangkai lada merah/hijau*
- 3 batang serai**
- 1 ibu jari halia**
- 1/2 cawan pes cili kering
- 1/2 botol kicap manis/pekat manis
- sedikit belacan bakar
- 1/4 cwan air asam jawa
- 3 sb penuh kerisik
- gara,gula secukup rasa jika perlu
- sedikit air jika perlu
- 1/4-1/2 cawan minyak masak - untuk menumis
- Hiris halus bahan2 bertanda *. Hiris dan cincang halus pula bahan2 bertanda ** dan ketepikan.
- Campurkan kesemua bahan2 dengan ayam di dalam mangkuk kecuali minyak masak dan gaul hingga sebati.Perap 1/2 jam atau semalaman .
- Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan perapan tadi dan gaul rata.Masak di atas api sederhana dan tutup kuali.
- Kacau masakan sekali-sekala dan tambah perasa dan air jika perlu dan masak lagi hingga ayam empuk dan pekat.
- Sedap disajikan bersama nasi panas dan enak juga dimakan bersama roti...Selamat Mencuba... :)
waaaa kicappppp...peberet betul ngn kicap nih..kihkihkih...terliurnya tgk daging ni..nk ckit bleh..nak ratah2 jer...
ReplyDeletesedapnyer kak ada buh kerisik! nanti bleh cuba... suker sgt lauk kicap... ireng2! hihihi
ReplyDeletesedap!! tun pun kan, kalau xtau nk masak apa mesti keluarkan ayam. hihi..
ReplyDeletekak yatie..pestime dgor ada buh krisik..mesti sedap nie..kita klu buat ltk serbuk ketumbar jew..nnt nk try jgk kak..:P
ReplyDeleteKuahnya yang berkerisek tu pun dah cukup sedap gaul dengan nasi kan Yatie. Belum pernah buat ni... tapi teringin nak makan.
ReplyDeleteAssalammualaikum kak, lauk mcm ni memang menyelerakan kalau makan sure bertambah nasi ni..:)
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeleteAs'salam Kak Yatie...
ReplyDeleteNampak sangat menyelerakan ayam masak kicap kerisik akak ..
Nina masuk dlm list yea.. nanti nak try ;)