BAHAN-BAHANNYA :-)
- 600 gram ayam, potong saiz sederhana
- 2 batang serai, dititik
- 1 keping asam gelugor
- 2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf-Yatie guna yg kering je
- 1 camca besar gula melaka
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 3 biji buah keras
- 1 tangkai cili hijau
- 10 - 15 biji cili padi merah
- 1 camca besar ketumbar
- 1/2 camca teh jintan kasar
- 1/2 camca teh jintan halus
- 3/4 inci kunyit hidup
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam.
- Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
- Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam). Biar mendidih.
- Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
- Masak dengan api sederhana hingga kering.
- Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
Selamat pagi Jumaat kak yatie....kak, saya kan tiba2 tergerak nak buat ungkep, sekali tgk akak pun buat juga...ehem ehem...
ReplyDeletesedapnya tgk ayam ungkep akak ni...mcm rendang nampaknya tu. lapar lak memlm tgk lauk ni kak..:)
ReplyDeleteSedapnya tengok ungkep ayam ni....terliur pulak..tak pernah try buat...nnti boleh la cuba....:-)
ReplyDeleteJemput datang blog saya....:-)
Aslmkum Kak Yatie..
ReplyDeletePagi2 dah ada ayam kat sini..Selera betul tau. Tak pa..bagus juga, boleh cari idea siap2 nak masak apa utk hujung minggu ni...:)
masakan org jawa ke k.yatie..sy org jawa pun xpenah makan n cuba ayam ungkep nie..nmpk sgtla sy nie jawa pd keturunan je..best je tu, nk try jg la.
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeleteaduh...sedapnya nmpk ungkep akak nie...
sekali lalu nmpk mcm ayam rendang je kak....:)
asslm kak Yatie...betul2 sedap ni tgk ayam masak ungkep tu...kecur n terus lapo la...nk simpan resepi ni...nk cuba juga...rasa mcm jam ni juga nk masak terus...
ReplyDeletemasuk list resepi ayam nie..
ReplyDeletememang nampak mengeliurkannn...
nak try gak nnti..
mmg sinonim ayam masak ungkep ngan masyarakat jawa..menjilat jari klu mengadap ayam ni,menu trunggul bagi saya..
ReplyDeleteSalam Yatie.
ReplyDeleteUngkep ayam ni rupa dia mcm rendang,kalau makan dgn nasi impit pun sedap ni.
sedpnye..nak3
ReplyDeletesalam yatie sedapnya ayam ungkep ni ,kalau wong jowo memang terkenal dengan ungkep kan
ReplyDeleteAssalam Yatie cayang...amboiii sedapnya tengok lauk ayam tuh...dan dan rasa nak cari nasi kosong terus...agaknya makan dgn pulut kuning pun best ni kaann... Rajin tul Yatie...suka akak tgk...terus2 rajin ya Yatie...muaaahhhh!
ReplyDeleteKak Yatie..ungkep memang behhh.mak saya sokmo masak amsa sy kecik2.masa sy dlm pantang pun masak ni..cuma tak letak la cili.Ammpunzzz lagi selera dlm pantang makan..hehe
ReplyDeletesalam ziarah...nak tengok resepi ungkep ayam.. :)
ReplyDeleteMemang nampak sedap sangat lauk tu yatie tapi kenapa nama dia pelik ye?
ReplyDeleteSalam.. Tumpang ziarah.. nak pinjam resepi boleh?? nak cuba buat dekat rumah.. TQ..
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie,
ReplyDeletekita Jawa sebab mak kita pun Jawa cuma ayahanda aje Melayu Riau... jarang masak ayam ungkep, ni datang nak belajarlah dari sini ye Yatie...
As'salam Yatie
ReplyDeletePernah makan, tapi tak pernah k.ct masak ayam ungkep ni. sesekali nanti nak jugalah mencuba masak ayam ungkep pulak. sebab anak2 ni kalau lauk2 yang berasaskan ayam laju aje makannya hihi
Ungkep ayam ni mmg sedap.Makan dgn nasi boleh, dengan roti boleh, dgn lempeng boleh, makan gitu je pun boleh.
ReplyDelete