Menurut Iza, Chef Asma adalah pemilik asal resepi serimuka durian ni. Kalau resepi2 dari Chef Asma mmng menjadi punya dan semestinya sedap. Terima kasih pada penyumbang resepi. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada peminat kuih2 tradisional yg di modenkan ni, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya...
Bahan-Bahan (loyang 10x10inci)
Lapisan Bawah:
- 500 gm beras pulut
- 300 ml santan pekat
- 300 ml air
- 2 sudu teh garam
Bahan A:
- 100 gm gula merah
- 200 gm gula melaka
- 50 gm gula pasir
- 500 ml air
- 2 helaidaun pandan (disimpul)
- 150 gm tepung gandum
- 250 ml santan pekat
- 1 sudu teh garam
- 100 gm isi durian
- 5 biji telur
- Untuk lapisan bawah, rendam beras pulut selama empat jam. Basuh dan toskan.
- Kemudian kukus beras pulut tadi bersama santan pekat, air dan garam selama 30 minit.
- Apabila sudah masak, pulut ditekan padat ke dalam loyang dan biarkan dalam kukusan sementara menyiapkan untuk lapisan atas.
- Untuk menyediakan lapisan atas pula, masak bahan A sehingga gula larut dan tapiskan.
- Kemudian satukan bahan B, kacau sehingga sebati dan campurkan bahan A. Tapiskan dan masukkan ke dalam periuk.
- Untuk bahan C pula, kisar isi durian bersama telur sehingga hancur dan masukkan ke dalam periuk. Didihkan sehingga naik wap dan sentiasalah di kacau guna whisk, tuangkan ke atas lapisan pulut tadi.
- Kukus selama 30 minit.
Salam kak yatie...mmg pun,minggu pertama sekolah mmg bz sgt..nie br dpt asz nak BW...akak hantar sinie 2 ketul k...asz mmg suka sgt seri muka...tmpe asz panggil gedinggalo....:))
ReplyDeleteElok sungguh kejadian nya...tentu sedap kan...
ReplyDeleteTie... nak jamu selera dengan sepiring serimuka durian gula melaka merah tu... dah kenyang baru gue balik!
ReplyDeletesalam kak.... bau durian ni smpai ke kuantan... sedapnyerrr... resepi2 chef asma mmg best best belaka.... lum termampu nak membuatnya.. tgk ajer dulu
ReplyDeleteZura tgh buat nie......tgh kukus... Harap2 memjadik ler.........
ReplyDeleteSedaaapnya tu serimuka durian... Tak pernah buat sndiri lg... Tapi pernah makan.. Boleh try resipi nie nnt...
ReplyDeleteSalam kak yati..tumpang tanya..kena guna loyang saiz brp ya tuk adunan nie
ReplyDelete