Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu kicap kegemaran Hamka lagi. Sebenarnya kami sekeluarga tak kisah pun masak apa, semuanya ok. Sejak2 ni je Hamka suka sangat menu yg berkaitan kicap....berselera betul dia makan. Sebelum ni, menu kicaplah dia tak suka sbb kelihatan gelap dan tak menarik katanya. Hahhhhhh.....sekarang baru tau Hamka, hitam bukan sebarang hitam tau....hitam tulah yg menawan dan memikat selera.
Resepi ni ringkas tapi sedap sangat, cuma saya tambahkan kicap pekat. Terima kasih K.Liza berkongsi resepi mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Terima kasih juga pada Kak Ummi sbb Yatie kopipes dari blog akak ni.
Bahan:-Bahan
- 500 gm sotong sederhana besar
- 1 labu bawang besar (dipotong gelang)
- 3 sudu besar sos lada hitam
- 2 sudu besar kicap pekat-Yatie tambah
- 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
- 1 pokok daun bawang
- 1 biji tomato - dibelah 6
- Garam secukup rasa (optional, kerana sos lada hitam sudah masin)
- 3 ulas bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 tangkai cili merah - dihiris serong
- 1 tangkai cili hijau- dihiris serong
- Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan tumis hingga layu.
- Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lada hitam, kacau sebentar.
- Masukkan sotong dan biarkan masak sekejap sambil dibalik-balikkan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Tutup api dan taburkan daun bawang. Siap untuk hidangan.
sedapkan sotong kicap, if ganti dengan sotong kembang pun best
ReplyDeletehttp://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/saya-dah-pam-tapi-kenapa-susu-ibu-masih.html
Enak mbanget ki..
ReplyDeleteOhoi... sedapnyaaa... boleh buat lunch ni... semlm cadang nk buat sambal tumis sotong, tp tgk menu si Hamka ni terlior la pulak... i like!
ReplyDeletesedapnye tengok.. tapi syg L xleh mkn.. erm2.. alegik..
ReplyDeleteHurmmm .. sedapnya Yatie
ReplyDeleteaduh geram tengok sotong tue
ReplyDeleteerrrr .
ReplyDeletepkai bwg besar n bwg merah ke ?
2 2 pn ad tu~