Wednesday, January 9, 2013

Pulut Kukus Inti Kelapa Durian

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni layan pulut kukus inti kelapa durian mmng sedap. Sebenarnya buat inti ni malam tadi, petang ni barulah sempat mengukus pulutnya, jadi bolehlah menikmatinya petang2 ni. Kalau nak lagi sedap bungkus dlm daun pisang, tapi kat rumah ni takde stok daun pisang, so cetak jelah dngn bekas lompang supaya menarik sikit. Bila nak tambah tu, ambil jelah kat loyang...hahhhh kan senang. Oklah pada peminat pulut inti durian tu, bolehlah cuba menu ringkas ni. Walau ringkas tapi enak banget. Jom semak resepi sempoi ni....



 Bahan Pulut Kukus
  • 2 cawan beras pulut
  • 100 ml santan pekat
  • 300ml air
  • 1 sudu kecil garam
Cara Kukus Pulut
  1. Beras pulut di cuci bersih dan rendamkan dlm 3 jam. Setelah itu cuci lagi dan toskan.
  2. Masukkan pulut dlm loyang bersama santan pekat, air dan sedikit garam.
  3. Gaul rata dan kukus dlm 20 minit.
  4. Angkat dan gaulkan perlahan guna chopstik. Bila dan sebati semuanya kukus lagi dlm 10 minit. Angkat dan sejukkan. Bolehlah di makan bersama inti kelapa durian.
  5.  Kalau ada daun pisang bolehlah bungkus pulut bersama inti durian.
Utk Inti Kelapa Durian
  • 1 biji kelapa parut putih je
  • 1/2 cwn gula merah/gula melaka 
  • 3 sudu besar gula pasir(manis ikut suka)
  • 3 sudu besar lempuk durian- boleh guna isi durian juga
  • 2 helai daun pandan di simpul
  • sedikit air utk masak gula merah/melaka dan gula pasir- tapiskan

Cara-cara

  1. Satukan gula merah bersama sedikit air panas. Gaul rata dan tapiskan. Ketepikan dulu.
  2. Dalam kuali masukkan kelapa parut putih, gula pasir dan secubit garam. Gaul rata.
  3. Masukkan air gula merah/melaka tadi dan gaul rata. Masukkan daun pandan yg di simpul dan masukkan sekali lempuk/isi durian. 
  4. Guna api sederhana dan gaul rata sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan dan masak sehingga sedikit kering.
  5. Angkat dan keluakan daun pandan tadi. Sejukkan dan bolehlah di makan bersama dngn pulut kukus tadi. Boleh juga di buat inti kuih.

7 comments:

  1. salam Yatie..
    wah pulut mmg fav akak, tapi belum pernah buat yg inti manis ni biasanya akak buat pulut yg inti pedas tu, boleh lah try nnt resepi Yatie macam sedap jugak ni..

    ReplyDelete
  2. sedapnya kalau ada teh o panas sekali.. macam kat rumah Cik Mat Gebu skrg, hehe.. cer tengok..

    ReplyDelete
  3. menu ni kalau kat kelantan org panggil pulut pagi rasanya... inti letak durian memang bertambah2 sedaplah yatie... dah lama tak buat inti mcm tu... skrg ni tinggal durian frozen je lagi.. durian fresh dah lama abis.. hehe..

    ReplyDelete
  4. Dah lama tak makan pulut inti... sedapnyaaa

    ReplyDelete
  5. Sedapnya....saya panggil pulut inti.

    ReplyDelete
  6. amboi kak, menu yg menggoda jiwa.ni tgh berangan nak bli durian ni, kalau ada rezeki..hi2

    ReplyDelete
  7. Sedapnye kalau dapat makan ptg2 cam ni...sy pun panggil pulut inti...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails