Bahan Pulut Kukus
- 2 cawan beras pulut
- 100 ml santan pekat
- 300ml air
- 1 sudu kecil garam
- Beras pulut di cuci bersih dan rendamkan dlm 3 jam. Setelah itu cuci lagi dan toskan.
- Masukkan pulut dlm loyang bersama santan pekat, air dan sedikit garam.
- Gaul rata dan kukus dlm 20 minit.
- Angkat dan gaulkan perlahan guna chopstik. Bila dan sebati semuanya kukus lagi dlm 10 minit. Angkat dan sejukkan. Bolehlah di makan bersama inti kelapa durian.
- Kalau ada daun pisang bolehlah bungkus pulut bersama inti durian.
- 1 biji kelapa parut putih je
- 1/2 cwn gula merah/gula melaka
- 3 sudu besar gula pasir(manis ikut suka)
- 3 sudu besar lempuk durian- boleh guna isi durian juga
- 2 helai daun pandan di simpul
- sedikit air utk masak gula merah/melaka dan gula pasir- tapiskan
Cara-cara
- Satukan gula merah bersama sedikit air panas. Gaul rata dan tapiskan. Ketepikan dulu.
- Dalam kuali masukkan kelapa parut putih, gula pasir dan secubit garam. Gaul rata.
- Masukkan air gula merah/melaka tadi dan gaul rata. Masukkan daun pandan yg di simpul dan masukkan sekali lempuk/isi durian.
- Guna api sederhana dan gaul rata sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan dan masak sehingga sedikit kering.
- Angkat dan keluakan daun pandan tadi. Sejukkan dan bolehlah di makan bersama dngn pulut kukus tadi. Boleh juga di buat inti kuih.
salam Yatie..
ReplyDeletewah pulut mmg fav akak, tapi belum pernah buat yg inti manis ni biasanya akak buat pulut yg inti pedas tu, boleh lah try nnt resepi Yatie macam sedap jugak ni..
sedapnya kalau ada teh o panas sekali.. macam kat rumah Cik Mat Gebu skrg, hehe.. cer tengok..
ReplyDeletemenu ni kalau kat kelantan org panggil pulut pagi rasanya... inti letak durian memang bertambah2 sedaplah yatie... dah lama tak buat inti mcm tu... skrg ni tinggal durian frozen je lagi.. durian fresh dah lama abis.. hehe..
ReplyDeleteDah lama tak makan pulut inti... sedapnyaaa
ReplyDeleteSedapnya....saya panggil pulut inti.
ReplyDeleteamboi kak, menu yg menggoda jiwa.ni tgh berangan nak bli durian ni, kalau ada rezeki..hi2
ReplyDeleteSedapnye kalau dapat makan ptg2 cam ni...sy pun panggil pulut inti...
ReplyDelete