Monday, January 7, 2013

Durian Butter Cake

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni menu durian lagi, selagi tak habis stok durian, selagi tulah menu berkaitan dngn durian je. Pada peminat durian tu, mmng sukalah apa2 yg berkaitan dngn durian, pada yg tidak tu..haishhhh dok diam2 jelah ya...tengok je..takyah komen2...he3..

Sebenarnya buat kek ni masa sabtu lepas. Biasalah bila cuti, barulah masak mcm2..lagipun bila ada tetamu dtng mengejut tu....adalah kek sebagai penyelamat..tak gitewww. Kek ni sedap mcm butter cake, cuma ada rasa durian..tu yg terasa lemak berkrim tu. Pada peminat durian tu, bolehlah cuba resepi kek ni...mmng sedap. Terima kasih AlongRoz berkongsi resepi yg best ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya.




Bahan-Bahan
  • 250 gm butter
  • 200 gm gula halus
  • 4 biji telur
  • 300 gm Isi durian*
  • 4 sudu besar Susu Segar* (* blend halus)
  • 240 gm tepung naik sendiri**
  • 1 sudu besar tepung jagung**
  • 1/4 sudu kecil garam** (** campurkan dan ayakkan)
Cara-Cara
  1. Pukul butter & gula sehingga gebu & putih.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil di pukul lagi.
    Masukkan campuran tepung** sedikit demi sedikit selang seli dngn susu segar. 
  3. Gaul rata . Lenserkan loyang dngn butter.
  4. Tuang adunan dlm loyang dan bakar pd suhu 180C selama 40-45 minit sehingga masak.

11 comments:

  1. Assalamualaikum Hemmmm dah tegoda lahhh...rasa durian hemmmm x leh jadi ni hee...kek npk cantik dlm pun dbedebu padat...sukaaaa....

    ReplyDelete
  2. tengah fikir2 cukup tak isi durian dalam freezer tu 300gm... urmmm..

    ReplyDelete
  3. Sedap tengok Kek Butter Durian ni... boleh gak cuba durian ada lagi.. asyik buat durian crepe ajer kan.. :D

    ReplyDelete
  4. stock durian byk lg ye kak...meh la antar sini sikit, nk rasa keknya..

    ReplyDelete
  5. Cantik dan menggoda... nyam2x

    ReplyDelete
  6. durian......
    nak durian, mbakyu...

    ReplyDelete
  7. kalau dah jd kek mcm ni... sure yg tak suka durian pun boleh jatuh cinta.. hehe.. akak durian tu paling byk dlm 3, 4 ulas bolehla... bukan tak suka.. cuma kurang sikit je... tp kalau bagi manggis.. sekilo pun boleh habis.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. Alamak Tie... baru buat chiffon durian, ni ada durian butter cake pulak! Diteliti satu persatu semua bahan ada di dapur! Macamana ni Tie... kang aku buat kang...hadoiiii!

    ReplyDelete
  9. Wahhh kek duyan...cam teringin jer nak try tp cis kek ade lg, lain kali la...

    ReplyDelete
  10. Terliur...musti na try gak..
    cik puan sudi le join site saya yee..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails