Bahan-Bahan
- 250 gm bendi( saya masak lebih..)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil minyak masak
- Air secukupnya utk celur bendi
- Buangkan hujung dan pangkal bendi, cuci dan toskan.
- Didihkan air dan masukkan sedikit garam dan sedikit minyak.
- Celur bendi dlm 5 minit atau agak2 masak tetapi masih segar.
- Setelah siap, angkat dan toskan...seeloknya tuang di dlm air sejuk, kemudian toskan.Siap dan bolehlah di hidangkan bersama kuah asam
- 20 biji cili padi merah siam
- 2 biji bawang merah
- 1 inci belacan
- Gula secukup rasa
- 1/3 cawan jus asam jawa
- 4 - 5 biji limau kasturi, ambik jusnya
- 1/2 cawan "BUDU"...
- Hirisan bawang besar, untuk hiasan
- Tumbuk cili padi, bawang merah, belacan hingga hancur dan lumat.
- Tuang budu, jus asam jawa dan jus limau kasturi.
- Tambah gula sebagai pengimbang rasa.
sedapnya budu,teringat kampung la
ReplyDeleteSalam Yatie.patutlah Hamka suka warna hijau sbb Hamka suka mkn sayur...baguslah...berkhasiat.bendi celur cicah budu buat laju mkn nasi. sayur bendi skrg belum musimnya lagi di Cairo..ada jual tp tak fresh dan mahal....
ReplyDeleteWa'kumsalam Kak Yatie cayanggg hadoii kak kacang bendir ni ler sha punya fav.. fav no 1! lama tak makan bendir... *baru 3 hari* hehhee.. nampak ni terus kecurr....
ReplyDeletewahhh..terliur yaya tengok..lame dah x makn budu..
ReplyDeleteaslmkum yatie.. menu simple camni .. mmg best.. suke ratah2..
ReplyDeletehu3...sedapnye budu! dulu tak suka...sekarang terlebih suka...;-)
ReplyDeletesalam. asben sy suka resepi ni :)
ReplyDeletecantek bendi tu, hijau2 muda...ratah mcm tu pun sedap kan..
ReplyDeletekena gan nasi panas apa nak kata..sedap nie..:)))
ReplyDeletefuh sedapnya bendi celur cicah air asam budu tu..kalau mkn dgan nasi putih plus ikan bakar lagikkkkk sedap!! hikhik
ReplyDeletemcm best jer yatie.....saya mmg tak tau nk mkn budu mcm mane, ada kwn bagi nie tak buka lg sbb x pandai mkn.....nti sya amik resepi nie ye...
ReplyDeleteSalam... Menu simple tapi sangat menggoda..
ReplyDeleteKak Yatie, FYI sejak akak linkkan blog Nur, Nur banyak dapat pengunjung dari blog akak. Tq very much!!
saya pun dulu pernah cuba rsepi cmg ni..memang lagi sedap jadi kuah asam....sedapnya kak...makan banyak saya kalau lauk cam gini..hahhaha
ReplyDelete