Terima kasih pada HaSue kerana berkongsi resepi ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Hati ini teruja sangat nak mencuba lagi dan lagi resepi dari Sarawak, kebanyakkannya kena dngn selera akak dan yg paling penting menjadi dan sedap.
Jomlah kita semak bahan2 yg diperlukan.
Bahan A:
- 1 peket agar2 serbuk cap ros (13g)-(Yatie guna agar2 serbuk yg 10gm)
- 3 cawan air- (Yatie letak 2 1/2 cwn je sbb guna agar2 10gm)
- 1 cawan gula pasir
- 250g mentega
- 250 cream cheese Philadelphia
- ½ tin susu pekat manis(Yatie guna 1/2 cwn je)
- 1 ½ cawan tepung hong kong (Yatie guna tepung gandum je)
- 3 biji telur ayam
- 1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon
- Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
- Pukul telur ayam sehingga kembang.
- Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
- Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
- Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
- Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
- Selamat mencuba.. ^_^.Yatie guna loyang bulat 9 inci.
salam yatie,bingka cheese ni dah sampai kat brunei tau orang2 brunei suka buat ni jugak tapi akak belum pernah buat cuma pernah makan je tapi confirm sedap dan lembut sangat
ReplyDeleteNamapk sedap ni yatie...rajin sungguh cik Yatie ni..Bila lah nk buat ni.kalau berjiran alangkah indahnya kehidupan.pasti dpt merasa apa yg Yatie hasilkan. Salam dr akak d penang..
ReplyDeleteassalam yatie..
ReplyDeletemenariklah bingka ni yatie.. teringin plak nak mencubanya...
tp kena tunggu mood rajin dulu.. hehe..
salam kak yati..hasue punya resepi mmg mantop n sedap..x rugi mcuba.:)
ReplyDeletennti nk try jugak lah.
kalau tak der tepung hong kong boleh ganti ngan tepung apa ye ??....
ReplyDeleteKita peminat setia bingka kak.. Tk kira la bingka apa pon.. Masuk list juga bingka nih.. Tp ntah bila nk membuatnyer.. Mintak kakyatie skettt hihihi tk malu?
ReplyDeleteAs'Kum Kak Yatie cayangg wahhh simple dan mudah juga yaa.. mesti sedap, lemak dan berkrim waduhhh sambil pejam mata membayangkan hehehe
ReplyDeletewaaa.. istimewa dari sarawak erk.
ReplyDeleteok...
di sabah sanggar cheese best.
heeee
ingat sama dgn sarawak nama beza. hehehehe
Kalau kuih bingka tu selalu jumpa dan makan.. Bingka cheese sarawak macam tak pernah try je lagi... Nampak sedap sangat..
ReplyDeletemenggoda la bingka ni.. masalah betul la bile mood memasak dan mencuba saya dah terbang.. huhuhuhu..
ReplyDeletesalam kak yatie... dapat saya bayangkan betapa sedapnya bingka keju itu... hmmm...yg ni siap ada agar2...menarik betul...cantik pulak tuuu...tq 4 sharing kak.
ReplyDeleteMmg sedap dulu pernah buat.tgk kak yatie buat ,teringin nak buat lg.bilalah agaknya.
ReplyDeleteSedapnya.dulu pernah buat mmg sedap.teringin nak bt lg tp bila???
ReplyDeletelemak2 manis ni,mesti sedap kan..len kali boleh try ni..
ReplyDeleteMaaf kak,baru sampai sini..hehe..terima kasih sebab sudi cuba yer..syukur sebab kena selera akak..yg buat pun akak,tu yg sedap tu..hihi..tegok gmbr tu mmg terserlah kesedapannya..hmm
ReplyDeletekak.sukatan cawan tu boleh guna cawan biasa tak?
ReplyDelete