Bahan:-
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 2 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 cawan mayonis
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan susu pekat
- 1 biji telor gred B (*ni akak tambah)
- 1 cawan air panas
- 3/4 cawan minyak masak
- 1/2 sudu teh butter oil
- 1/2 cawan kepingan badam hiris
- Satukan tepung gandum,serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat. Ayak. Ketepikan.
- Campurkan mayonis,gula,butter oil dan susu pekat di dalam mangkuk pengadun dan pukul hingga sebati. (*akak tambah je telor sekaligus)
- Kemudian masukkan campuran tepung secara sedikit demi sedikit,berselang-seli dengan air panas. Pukul hingga semua bahan sebati.
- Kemudian masukkan minyak masak & kacau.Akhir sekali masukkan kepingan badam,kacau rata.Tuangkan adunan ke dalam loyang yg bahagian tepinya telah digris dengan mentega dan dasarnya diletakkan baking paper.
- Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan. Setkan suhu oven masing-masing (yang ni Rahel bakar selama 90 minit pd suhu 170'C, loyang 9''). (akak bakar 1 jam 15 minit)
salam kak yatie
ReplyDeletealahai sedapnya, mesti moist sangat2kan kek ni, teringin lah pulak tina hehe
Salam...hehe tak pernah jemu dgn kek coklat...sentiasa di hati..sedap
ReplyDeleteSedap betul tengok kek tur.. gebu jer, nanti nak cubalah.. terima kasih Share resipi..
ReplyDeleteAs salam. Sedapnya kalu dapat sepotong. Kalu buat, mesti tak habis sebab anak anak kurang suka makan kek
ReplyDeletesedapnye..nk try la
ReplyDeletesalam yatie,teringin lah tengok kek hitam2 tu walaupun hitam tapi menawan gitu..
ReplyDeletesedapnyer kak kek cekelat.... suker banget! dah lama tak wat kek cekelat.. menarik nih ader mayonis.. leh masuk list menunggu! hihi
ReplyDeletemayonis brand ape yag kak yatie guna??? tak pernah buat kek coklat mayonis macam ni.. bolehlah cubakan...
ReplyDeletewaduh yatie..akak pun nak gak 2 potong!!
ReplyDeleteSalam Yatie. Nampak lembut & gebu... mesti sedap ni. Mood membaking tgh low skrg ni....hehe
ReplyDeletesalam yatie..menarik nya resepi nih..kek pun nampak gebu !! tapi butter oil tu ape yek ?? butter yg cair ke?
ReplyDeleteSalam Yati.nampak moist kek ni....ramai2 dah mencuba, resepi dah print..tunggu mood baking ..
ReplyDeletesalam kak yati...sedapnye...moist sangat kek ni kak
ReplyDeleteAssalam Yatie....dah buat kek coklat mayonis Rahel ni eh...sedap kan...rajinnya Yatie ni membaking...akak mmg stop dulu laa...xda org layan kek seminggu dua nih...hehe...
ReplyDeletesalam kak yati..sy dah buat kek ni smlm...dan rasanya bertambah sedap lg hari ni..lg moist...tq kak yatie
ReplyDeletebutter oil tu apa??
ReplyDelete