Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hai tak puas tngk foto2 masa di Sedenak semalam. Masih lagi terasa suasana kegembiraan yg dialami saat tu. Biasalah dapat jumpa sifu, mmng banyak jugalah ilmu yg dikongsikan bersama. Terima kasih atas segalanya. Hari ni nak kongsikan bersama resepi kaswi keladi resepi Kak Besah. Kebetulan masa balik kampung aritu beli keladi, pisang nangka dan keledek. Buat pengat sudah, goreng pun sudah. Kali ni asingkan dlm 1 cwn keladi rebus semata2 nak buat dan merasa kaswi keladi ni. Alhamdulillah menjadi dan sedap sangat. Ianya seakan2 rasa kuih talam pun iye juga. Kalau kawan2 nak merasa tu, bolehlah mencubanya. Terima kasih
Kak Besah berkongsi resepi, izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.
Bahan-bahan - 1 cwn tepung gandum
- 1 cwn tepung ubi
- 1 cwn keladi lecek (stelah direbus)
- 2 1/3 cwn santan (Yatie guna 2 1/2 cwn santan)
- 3/4 cwn gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh AIR kapur
- sedikit pewarna ungu jika suka
- secawan kelapa parut + secubit garam utk salut
Cara-cara - Mula2 mesti panaskan pengukus dulu.
- Campur sebati semua bahan dan blend semuanya.
- Sapu minyak pd loyang, pastu masukkan adunan ke dlmnye.
- Kukus 25 - 30 minit atau hingga msk mengikut kebiasaan masing2..
- Bila dh msk, sejukkan dulu..diulangi, biar betul2 sejuk barulah dipotong & digolekkn dgn kelapa parut...
- Sape yg suka mkn gitu jer pun bleh.. lg jimat.
**Yatie guna acuan, so kukus dlm 20 minit je.
Wah.. Kak Yatie bereksperimentasi dengan keladi pula.. Rasanya hari tu resepi kaswi durian.. Akak memang kreatif!!
ReplyDeleteCantiknya kaswi Kak Yatie... lebih hebat warna purple keladi.. memang ratu, i salute
ReplyDeleteAssalamualaikum hemmm menarik tu kaswi keladi....npk pun cantik warnanya....satu hari nnt nak cuba :-)
ReplyDeleteAslmkum Kak Yatie..
ReplyDeleteRajinnya kakak ku ni..first time ni dgr kuih kaswi keladi..Kompem sedap kan.
Waaa....tak pernah lagi makan kaswi keladi ni...nmpak sedap & menyelerakan.... ermmm yummy!
ReplyDeletesedp
ReplyDeleteni yg teringin nk buat nih...tak boleh tengok yg ada keladi..semacam je naknyerrr
ReplyDeletewah, tak terpikir pun nk buat kaswi keladi ni kak. balik kampung nnti nk suruh ibu buat la. hehehe...
ReplyDeleteAs salam yatie..cantik kaswi nie..:)terbaik...
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletegembiranya tengok dapat gather2 dengan kawan2 seronok rasanya kan :)
Taopi kuih kaswi keledek ungu ni pertama sekali tengok, nampak pulak kelainannya kan. bolehlah cuba sebab k.ct memang suka kuih2 kaswi dan kuih yang dikukus ni :)
wow..kalau x der keladi..nanti kita wat perisa jer ..boleh kan..
ReplyDeletewallah.... kepingin mangan keladi tanduran bondaku.... mesti dibubuh warna ye Yatie, kalau tak pucat gitu ye...
ReplyDeleteRajinnya kak Yatie kesayangan sha ni yaa.. dah kaswi keladi pulak dah ni hah! tak pernah cuba.. cantik warnanya.. macam nak mintak 4 ketul tapi segan hehehehe
ReplyDeleteasslm Kak Yatie...wah ketinggalan jauh nmpknye QH ni..mnarik resepi..lain dr yg lain...nmpk sedap n molek kejadiannye tu...
ReplyDeleteLa tak penah lagi makan dan buat kaswi keladi nii..mesti sedaap....
ReplyDeleteWaaahhh kaswi keladi pulak dah...akak baru tercadang2 nak wat kaswi keledek ungu tu haa....dah ternampak pulak kaswi keladi...nak semua...hehehee
ReplyDelete