Bahan-Bahan
- 5 ekor ikan kerisi (ikan apa2 pun boleh)
- 1 btng serai- di titik
- 2 helai daun limau purut
- sedikit belacan
- 2 sudu besar asam jawa-bancuh bersama 1/2 cwn air
- Garam dan sedikit gula
- Sedikit kunyit serbuk utk goreng ikan
- Minyak secukupnya
- 1 cawan air atau secukupnya
- 2 tangkai cili hijau/merah
- 6 tangkai cili padi
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- Siang ikan, cuci bersih dan toskan. Gaul ikan kerisi bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga separuh masak. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
- Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumis bahan yg di hiris tadi, masukkan juga serai yg diketuk tadi.
- Setelah wangi, masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tambahkan sedikit air lagi jika perlu.(ikut selera masing2 ya nak kuah bnyk atau sikit)
- Masukkan ikan yg telah di goreng tadi, daun limau purut dan gaul sebentar. Perasakan...sekiranya dah cukup rasa, matikan api dan hidangkan.
- Sedap di makan bersama nasi putih panas.
masakan simple2 ni la yg biasa lg lajuu je makan nyer kak.. tun suka mkn lauk camni, lagi2 kalau pedas.
ReplyDeleteakk pun mkn lauk kerisi jugak hr ni.. versi grg jer..
ReplyDeleteAssalamualaykumwbh Kak Yatie......waaaaaa kerisi tumis asam...mmmm cam best je....xnak lauk lain dah kalu mcm ni kan?
ReplyDeleteAs Salam rindu Yatie :)
ReplyDeletewaduh2x byk N3 mskkan disini yg dah termiss hehehe
lama tak mkn ikan kerisi nie..
Lauk sempoi ni lah yg Along suka!
ReplyDeletesaya memang suka lauk simple2 cam ni...nak masak pun senang..hehehe
ReplyDeleteSalam kak yatie!!! kita tak suke lauk2 simple gini sebab makan mesti tak hengat!!! uuuuwaaaaaa...tp sedappppppp!!!! bila pkir2 nak buat lauk2 simple gini kan selalu pkir byk2 kali sbb mesti ambik nasi lebih2 punyer hihihi.... ikan kerisi dah jarang beli sejak ank pompuan kita tercekik tulang dulu, terus serik nak beli :D
ReplyDeletenmpk sedap la kak lauk ni....walaupon simple tu la yg sedap...
ReplyDeleteGee suka lauk macam ni..
ReplyDeleteWaaaaa Yatie, nampaknya anak dara dah mula rajin ke dapur...eloklah tu kan...kita asuh dia masak dgn resepi2 yg sempoi jek dulu.. Akak pun dulu2 belajar masak ikan asam tumis camni gak....pastu mak ajar letak pulak pati santan sikit, pastu baru kita pelbagaikan....hehee. Tahniah tu Seri dan maknya jugak...hehe
ReplyDeleteAssalamualikum akak...
ReplyDeleteaduuh!! pepagi nie dtg cnie ngan perut kosong... nampak pula kerisi tumis asam nie... bertambah ler lapar d buatnya... sedapnya nie akak...
Singgah sini...
ReplyDeleteaduhai sedapnye ikan kerisi tu...makan dgn nasi panas..phewwww...;)
salam yatie..nampak cili api tu pun dah tergoda.lapar rasanya..hai kena masak nasi petang ni hehe.
ReplyDelete