Wednesday, April 27, 2011

Peach Cream Cheese Butter Cake

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kek ni saya buat malam tadi. Dah lama tak buat kek, biasanya kami sekeluarga lebih suka kek2 yg ada perisa buah2an. Resepi asal kek ni menggunakan buah blueberry/ blueberry filling, kali ni saya gantikan pada buah peach pula. Alhamdulillah mmng sedap sangat. Kalau dah namaya kek, di campur cream cheese mmng tetap sedap. Kawan2 juga boleh lihat resepi Blueberry Cream Cheese Butter Cake di label kek. Jom kita lihat bahan2 yg di perlukan.




Bahan-Bahan
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 200 gm buah peach (peach dlm tin, di toskan dan di potong dadu)
  • 2 1/4 cawan tepung naik sendiri -saya guna 2 1/4 cwn tpng gandum+1 sudu kecil b. powder, diayak
  • 250gm butter
  • 250gm cream cheese
  • 1/3 cawan susu segar
  • 3 biji telur
Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
  2. Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
  4. Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
  5. Letakkan hirisan buah peach yg telah di potong dadu.
  6. Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
  7. Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.

14 comments:

  1. Assalamualaikum n selamat pagi akak..
    wah!! pepagi dah nampak kek kat dapur akak... kek nie ada cream cheese plak tu.. pasti sgt sedap nie kan akak... suka sgt.. :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum
    Yatie- sdp tu mmg bekenan sungguh dgn kek yg ada buah-buah ni..terasa kenikmatannya..kek2 mcm ni laku lah kalau kat rmh ni.....
    boleh lah try bhn2 ada ni..satu kombinasi yg sdp dan cantik..apa pun mkn sekeping dulu boleh kat rmh aty..ada lg kan heheheh

    ReplyDelete
  3. yatie... nampak sedap aje ni... nak cuba jugak lah kebetullan semalam baru beli pic...macam tau2 aje! hihi

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum yatie.
    hari tu akk ada ambik resepi kek ni tau. ingat nak bg perabis cream cheese tu. budak2 mcm muak mkn cistat. agaknya klu guna acu tat yg kecik tu baru mkn byk2 tp tak muak. hehe... nnti blk jb akk nak cari la. cni payah ckit.
    yatie nnti akk cuba ya tp guna bluberry la mcm resep asal. t.kasih yatie. luv u.:))

    ReplyDelete
  5. sungguh lah kak..apa2 juga jenis kek yg ada cream cheese mmg rasanya sgt sedap....:D

    ReplyDelete
  6. Salam Yatie...

    lama betul kak cek tak membaking cake....tgk butter cake Yatie buat ni...teringinla nak buat...ntah bila ekk...:)

    ReplyDelete
  7. Assalamulaikum Yatie :D

    kak ct tak nak cakap banyak2.. kang air liur jatuh atas laptop.. hahahah

    lembut nya kek ni :D

    ReplyDelete
  8. Assalam kak,nmpak gebu jer kek akak,kalo da cis mmg sedaplah akak kan,tambah2 lak da peach..

    ReplyDelete
  9. assalammualaikum yatie...nampak gebuzzz sangat kek tu, bila ada cheese memang akak suka, tapi haritu baru je buat peach cheese cake, akak simpan dulu resepi ni, tapi hari ni akak buat apam labu, nape entah tak nak merekah cam yg yatie buat, tapi sedapp...

    ReplyDelete
  10. gebunya tengok kek tu kak....
    nampak pun sangat sedapp......
    nak sepotong...he..he..

    ReplyDelete
  11. kak yatie,ada lagi tak kek tu?... sedapnya tgk.. lambat la singgah sini sure dh abis kan kek tu...bz sokmo tu yg lambat sampai...

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum kak yatie..
    musti sekali hadap je kek mcm ni kan. sedapnya.. eh cam dah lama dah tak mengekek ni..

    ReplyDelete
  13. Kak Yatie,

    saya dah cuba Ahad lepas. Sedap sangat. Terima kasih ye kak.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails