Bahan Lapisan Bawah (loyang 10 inci)
- 2 cawan pulut
- 2 cawan santan cair
- 1 sudu kecil minyak
- sedikit garam
- Cuci pulut dan rendamkan dlm 4 jam.
- Masukkan pulut ke dlm loyang yg telah di alas plastik dan tuangkan santan cair yg bercampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30 minit.
- ** Sementara menunggu bahagian bawah/pulut masak, kita bolehlah menyediakan bahan2 utk lapisan atas.
- Setelah masak, angkat dan tekan2kan sehingga padat.
- Masukkan ke dlm kukusan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
- 3 cawan santan
- 1 cawan gula pasir
- 1 biji telur
- 1 cawan isi durian
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung tepung kastard
- 1/4 cawan tepung beras
- 1 s/k garam
- Satukan santan, gula, telur dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan.
- Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan garam.... kisar lagi.(kalau blender tak muat, blend separuh2..)
- Masukkan ke dlm periuk dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning.
- Masak sebentar bahan lapisan atas sehingga naik wap dlm 10 minit dan sentiasalah di kacau guna whisk sehingga adunan menjadi seakan2 susu pekat.
- Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 20 minit dengan api sederhana.
- Bila kuih sudah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk, barulah dipotong dngn menggunakan pisau plastik dan hidangkan.
Assalam Yatie...mesti sedap kuih serimuka ni...ada durian lagi..memang favourite..
ReplyDeleteperhhh..cantiknya serimuka doyan kak yatie...
ReplyDeletemas pun bercadang2 gak nak buat..he..he..
Salam. Sedapnya Tie...tambah2 akak tengok yang bahagian atas tu tebal...mesti best....
ReplyDeleteseronok nye kat sana kan akak... dah dapat makan durian.. kat cnie lom nmpk lagi... nmpk sedap sesgt..
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteYa Allah akak cantiknya. Akak bila nak buka kedai kuih talam yea. Mesti laku punya.
Hari tu saya ada bagi akak award tapi lupa nak hantar notis. Hehehehe
kak yatie.......
ReplyDeletememang kamu ratu dalam hal2 kuih muih.....
agak2 ada tak serimuka coklat??
try kak............
Cm nak cuba lah nanti..kena cari durian dulu:)
ReplyDeleteAssalammualaikum kak Yatie, sorryla kak weekend selalu bz tak sempat nk bw...makaceh sudi gantung award tu yer...cyng akak...hehe ni dtng nk mkn kuih seri muka doyan ni..berbau sampai ke dapur saya dh kak tu yg cepat2 terbang ke sini...sungguh cantik...tak tau brapa kali nk tabik kat akak kalau bab menalam ni..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum kak yatie..
ReplyDeleteRasa macam sedap je bila tengok. Dah lama suruh HB beli durian...nanti nak try jugalah
yatie..jelesnya tgk kuih2 talam yatie ni..semalam baru 1st time ku buat kuih kukus2 ni menjadi..ntah bila nak try kuih talam pulak ..
ReplyDeleteAssalam Yatie..
ReplyDeletekebetulan beli durian smlm..sebab nak wat kuih ni laa..
pg nie on jer lappy ada serimuka durian yg cantik kat umah yatie..terus berlari ke sini..sure sedap kan..sy copy ya yatie..tq
wah, serimuka durian, sedapnyaaa!
ReplyDeletesedapnya k.yatie...durian ni feveret zla..heheh
ReplyDeleteSalam akak..Sedapnya seri muka durian.
ReplyDeleteEntri saya pun ttg durian gak..
terbau2 durian dah ni yatie.. dah 2 x akk buat.. memenuhi hajat kwn2.. kalau kt rmh ni akk dgn hb jer yg makan..
ReplyDeletesekarang musim durian ekk, ramai yang buat. saya klu beli durian makan camtu je klu nak buat kuih camni xde org yg nak makan...
ReplyDeleteAssalam kak,
ReplyDeleteWah cantik betoi la serimuka akak,sy baru duk save resepi,tapi xbuat2 lagi..Pstt akak,mmg betoi akak kalo buka gerai kuih lapis@talam,gerenti laku kak..HEHE..