Friday, April 29, 2011

Ikan Siakap Kukus Tiga Rasa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hai dah mlm ni barulah sempat nak update blog. Biasalah bila hari persekolahan ni, asyik busy memanjang jek...tak mengapalah ya, asalkan ada menu terbaru kat blog ni. Kalau menu sama je 2/3 hari....tentu boring kan. Hari ni saya masak Ikan Siakap Kukus Tiga Rasa. Dah lama teringin nak cuba resepi ni, aritu singgah blog K.Ummi, terliur je tngk ikan siakap ni. Resepi ikan ni lain sikit cara memasaknya. Ikan di kukus dahulu, manakala bahan2 rempah di tumis sehingga masak, barulah curahkan di atas ikan yg di kukus tadi. Apapun mmng sedap rasanya.

Hari ni apalagi, saya masak 2 ekor ikan siakap, jadi bahan2 rempah kenalah gandakan ya. Resepi asal adalah dari Chef Norzailina, K.Ummi kopipes dari Noreen kalau tak silaplah dan saya C&P dari K.Ummi pula. Terima kasih pada penyumbang resepi....alhamdulillah mmng sedap sangat bila ikan siakap masak mcm ni. Pada peminat ikan siakap tu, bolehlah cuba resepi ni dan pelbagaikan lagi menu ikan siakap. Jom kita semak bahan2 yg di perlukan.


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
  • 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
  • 2 camb minyak - untuk menumis
  • garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm halia muda
  • 2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
  • 1/2 kuntum bunga kantan
  • 2 helai daun limau purut
  • 4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
  • 2 cam. besar cili kisar
  • 1 cam. besar sos tomato
  • 2 cam. besar sos plum
  • 2 cam. besar gula pasir
  • 2 cam. besar sos cili
  • 1 cam. besar jus limau nipis
  • 1 cam. teh kicap manis
Cara Memasak:-
  1. Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
  2. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
  3. Kukus hingga ikan masak.
  4. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
  5. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
  6. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
  7. Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
  8. Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

8 comments:

  1. wahhhh..sedapnya siakap kukus tu...
    terliur mas....

    ReplyDelete
  2. ni mmg menu febret k.nor sekeluarga.. dah biasa buat kukus ikan tu, kadang2 hari malas nak mengukus k.nor goreng jer sedap jugak! :)

    ReplyDelete
  3. akak, suka ikan msk cam gini..hmmm lama dah tak mkn ikan siakap ni lately ni jarang2 pula dapat jumpa ikan ni..nanti nk cari ikan dulula..hehe

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum orang Johor...
    Kita singgah sini sebab nak tengok resepi talam...nampak sangat menarik dan sedap...malam ni nak mimpi buat kuih talam...senang esok dah pandai buat...he he he

    ReplyDelete
  5. Yatie, best kaaaaannnn....hehehee

    ReplyDelete
  6. Assalamulaikum yatie

    Terpandang2 ikan siakap dah ni, macam nak lari jap ke pasar tani beli ikan siakap ni.. hehehe. agak2nya kalau kak ct belari ke JB sempat tak nak merasa siakap kukus ni.. hehehe.

    belum pernah masak dan rasanya ni kalau kak ct masak first time kot menu ni dalam list Dapur CT.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Sdap...........nya makam ikan siakap,saya sukakan masak 3 rasa aje..............mu..........at..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails