Sebenarnya masa saya bakar kuih ni, permukaan atas tu jadi gelembung perang kehitaman sbb terlebih masa. Saya pun kopek selapis permukaannya, elok pulak tu.....selepas tu saya bakar guna api atas je supaya sedikit garing. Alhamdulillah menjadi elok je. Apa pun mmng sedap kuih ni. Terima kasih pada Kak Wan kerana berkongsi resepi yg sedap ni dan saya C&P dari Ayu Singapore. Kalau kawan2 nak rasa tu, bolehlah mencubanya.
Bahan Lapisan Bawah
- 60 gm tepung beras
- 30 gm tepung hoen kwe
- 300 ml santan pekat KARA
- 1/4 sudu teh garam
- 200 ml sirap gula melaka (1 ketul gula melaka dimasak dgn 100ml air, saya tambah 2 helai daun pandan...masak dan tapiskan)
- 60 gm tepung beras
- 30 gm tepung hoen kwe
- 100 gm gula halus
- 1/4 sudu teh garam
- 300 ml santan pekat KARA
- 200 ml air
Cara-cara
- Satukan bahan lapisan bawah, tapis dan masukkan ke dalam periuk non stick dan masak dengan api perlahan hingga mula pekat. Angkat dan segera tuangkan kedalam loyang yang telah dialas dengan daun pisang.
- Ratakan adunan tadi dan kukus selama 15 minit. Angkat dan ketepikan.
- Sementara itu satukan bahan lapisan atas, tapis dan masak dalam periuk non stick hingga mula pekat dan dengan segera tuangkan keatas lapisan bawah tadi. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 15 minit. Angkat dari pengukus dan masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar pada suhu 200c selama 25 minit atau hingga kekuningan.
Yatie... ita ingat yatie buat masa mata bengkak hari tu... tu yg letak nama talam bengkak... hihi... awat lah nama tak glamour... lekak lah nama glamour sikit.... rupa dah lawo dah... comel dah tu...
ReplyDeleteyatie....ngences tgk talammu itu..kene kiv resepi ni..hehehe
ReplyDeletebengkak pun bengkak la kak...janji sedapppp....he.he...
ReplyDeleteunik betul nama talam tu kak....haha jom kita tukar ngan talam sagu saya... hehe
ReplyDeletesodaapp .. :P
ReplyDeletelagi salah satu koleksi kuih talam...nampak sedap ni
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletememang sedap kuih talam bengkak ni..
kita pun dah suka kuih ni..sebab sedap ingat nak cuba lagi..tapi nanti2lah, banyak menu baru yang nak dicuba ni..heheh..
Thanks for linking up to ya yatie..thanks to kak wan juga for the recipe..
dah lama dah kak ilah print dan bukukan tapi tak buat2 lagi..kak ilahpun amek dr umah ayu sgapore seangkatan bini tentera... beza malysia dan singapore jer kan ayuuu... satu masa kak nak cuba lah yatiee.. tau pun yatie poskan jer la seloyang..hehehe
ReplyDeleteAkak pun kena KIV talam ni, nampak sedap sangat..
ReplyDeleteakak cnp resepi ni ya yatie...dah musim menalam lah pulak..
ReplyDeleteBukan apa yatie.tak lama lagi cuti sek..mesti ramai org kawin kan?..akak lebih suka buat kueh sendiri sebagai buah tangan buat org2 penanggah..seronok tgk kawan2 makan kueh mueh yg kita buat.
Salam..
ReplyDeleteSedapnya kuih talam tu...
Saya follow anda...Nanti follow saya..
http://www.hairuliza-anakku.blogsport.com/
bestnya talam...apapun, badan pasti bengkak kalau selalu makan kuih ni...hahaha...
ReplyDeleteKak yatie,kalu dah ratu talam yg wat,mmg xdpt disangkal lagi lah betapa cantik n sedap kuih talam nih,hihi..Mmg unik toi nmanya..
ReplyDeletetalam pon ada yg nama bengkak
ReplyDeletesuka makan kuih talam.. tp diana jarang buat.. suatu hari nnt pasti nak buat juga.. tergoda tgk... :)
ReplyDeleteSalam Yatie...
ReplyDeleteTengok namanya je dah tertarik...Talam Bengkak...unikkan...lum rasa lagi...masuk senarai menunggu lagi resepi ni...tq Yatie kongsi resepi...
Yatie,sedap nampak kuih talam tu..ada kelainan,dh kukus,dibakar pula...mesti cuba,amik resepi ya.
ReplyDelete