Resepi ni saya jumpa di buku Senangnya Memasak Sambal dan Sos dari Chef Hanieliza. Resepi ni mmng mudah dan yg pastinya sedap. Maaflah sebab saya ada tambah sedikit bahan2 ikut kesesuaian citarasa sendiri. Terima kasih K.Liza atas perkongsian resepi yg sedap ni. Kawan2 apa lagi, bolehlah mencubanya...
Bahan- Bahan
- 1 ekor ayam (dibasuh & tuskan)
- 3 biji kentang ( di kupas kulit, belah dua dan potong serong) *saya tambah
- 4 batang serai (diketuk)
- 1 labu bawang besar (dihiris kasar)
- 5 biji limau kasturi (diambil jusnya)
- 1 cawan minyak masak
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- Garam dan sedikit gula
- 5 biji cili hijau
- 20 biji cili api hijau
- 5 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- sedikit belacan
- Gaulkan ayam dgn garam dan kunyit. Gorengkan sehingga masak.
- Gorengkan pula kentang sehingga masak dan ketepikan.
- Tumiskan bahan yg dikisar dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan ayam, bawang besar, garam dan sedikit gula. Kemudian kacau rata.
- Padamkan api dan tuangkan jus limau kasturi.
- Sekiranya rasa dah ok, bolehlah angkat dan hidangkan.
tengok pun dah tau, sure sedap punyer..saya suka ayam, saya suka pedas...pergh..salin respi dulu yer..
ReplyDeletenampak sedap la kak yatie...boleh cuba ni.. =)
ReplyDeleteERM..SEDAPNYE... MMG BEST LAUK2 CAMNIH.. BERPELOH MKN.. HRHEHE
ReplyDeletemakan dgn pulut sedap ni kak...sedapppp
ReplyDeletemmg npk sedp lauk ni nak rasa sikit leh ..nak try jugak le ..esk nak le ayam hehheh
ReplyDeletesedappnya kak...
ReplyDeletekalau mas buat tak leh letak cili padi banyak2..
letak cili hijau jer la....
bpleh try nanti..he..he..
uishhh memang sedap ni...suka ler pedas2 ni kak nanti nk buat juga kena cari cili padi hijau dulula....btw tq atas wish dan doa akak yer...semoga dimakbulkan Allah...amin.
ReplyDeletenampak sgt2 sedap..
ReplyDeleteuik...dah makn pun lapar semula...!!!
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeleteakak dah lama teringin nak buat sambal versi kaler2 hijau ni tau..tapi belum terbuat2 lagi..bukan malas yatie cuma tak rajin jer...hehehe
Assalammualaikum Yati
ReplyDeletenampak sedap ayam tu. Sesuai ayam tu utk org suka pedas....
sedap nampak yatie, boleh masuk list ni..kita memang suka lauk macam gini..
ReplyDeletetak prnh masak camni.. selalu mkn masak merah jer.. klau mak kt kg yg masak biasanya letak santan pekat sikit utk kurangkan rasa pedas ..
ReplyDeleteas-salam kak
ReplyDeletesedapppnya nampak ayam sambal hijau ni!!!kalau mkn dgn roti pun blh kan kak?
Sedapppp....resepi simple ja..baguih tuk org yg maleh cam sue ni..hehhehee
ReplyDeleteSedaaappnyer... Terasa lapar pulak tengok ayam ni. Rasa nak makan sekarang jugak.
ReplyDeleteTerima kasih bagi resipi;)
Sy tgh cuba resepi ni:)
ReplyDelete