Wednesday, July 28, 2010

Ayam Goreng Madu Petaling

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Inilah resepi Ayam Goreng Madu Petaling. Resepi ni saya ambil dari K.Ummi....dan saya pun tak tahu kenapa namanya begitu. Saya C&P resepinya disini ya Kak...terima kasih di atas resepi yg mudah dan sedap ni.


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam (di potong 12 dan dibersihkan)
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • minyak untuk menggoreng
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1 biji bawang besar *
  • 2 inci halia * (bahan * dihiris-hiris)
  • 4 camca besar serbuk kari daging/ayam
  • 4 camca besar madu
Cara Memasak:-
  1. Perap sekejap ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam hingga masak/garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan hingga garing.
  3. Masukkan serbuk kari, perlahankan api, kacau sebati (jangan hangus lak, kejap jek)
  4. Masukkan madu dan kacau kejap.
  5. Masukkan ayam dan balik-balikkan hingga bersalut rata.
  6. Hidangkan dengan nasi putih ketika panas2.

2 comments:

  1. cam menarik jek resepi ni...
    pinjam bley???

    ReplyDelete
  2. salam yatie..klu lapar ni mau abis sekor :D

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails