BAHAN-BAHANNYA :-
- 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
- 1 camca teh baking powder
- 1/3 cawan gula halus
- 75 g mentega cair
- 1 biji telur
- 1 camca teh esen vanilla
- 3/4 cawan susu segar (mat guna 2/4 cwn susu sejat + 1/4 cwn air)
- 2 biji epal hijau, buang kulit, buang empulur dan dadu sederhana besar
- 1/3 cawan gula perang, dipadatkan ( Dark Brown Sugar)
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1/8 sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu besar mentega
- Panaskan oven pada suhu 200C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya. Satukan bahan2 untuk "crumble", gaul rata dengan hujung jadi sehingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti yang kasar. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, gaul rata tepung berserbuk penaik, baking powder dan gula halus. Ketepikan. Dalam bekas lain, satu kan mentega, telur, susu dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk.
- Kemudian, masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Masukkan epal dan gaul sekali lagi hingga rata. Sudukan ke dalam bekas2 yang telah disiapkan tadi 3/4 penuh.
- Tabur dengan crumble tadi diatas setiap muffin tadi, tekan2 sikit. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Boleh dihidangkan untuk minum petang.....Selamat mencuba untuk semuaa!!!!
Yatie next time tunjuk kan hasil dalam muffin tu ye. terima kasih...suke crumble tu.
ReplyDeleteSalam kenal Kak yati..Sy nih slh sorg follower blog akak..Rajin la akak msk mcm2 wlpun jauh dperantauan..Bila akak blk mesia n nanti tgl katner..??
ReplyDeletekak yatie mai rumah....jgn lupa bawak mapin..saya tuko ngan award ye
ReplyDeleteLina=> Kali ni terlupa plk nak ambil gambar muffin yg di belah ni....tapi mmng sedap...
ReplyDeleteZaliedana=> wkmsalam, terima kasih sudi singgah dan follow blog akak...akak masak sempoi2 je..blik Msia nnti akak dok Johor dan akak mmng orng Johor..
Izah=> terima kasih bagi akak award ya...nah ambillah 3 ketoi muffin ni...