Bahan Lapisan Hijau
- 1 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 3 cawan santan cair
- 1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
- 1 s/k air kapur
- secubit garam
- Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang(saya alas plastik je..)
- Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
- Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kuih supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 4 cawan santan sederhana pekat
- 1 s/k garam
- Campurkan semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan bahan kuih ini sekejap diatas api.
- Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
- Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
- Bila dah sejuk potong kuIh dan hidangkan dengan air gula merah.
Bahan
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula biasa
- 2 cawan air
- 1 helai daun pandan [ koyakkan]
- Masakkan semua bahan sehingga mendidih.
- Tapiskan dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.
eeeee geramnya tengok kuih lompat tikam ni,tak boleh jadi ni kna buat jg ni
ReplyDeleteSalam kak yatie,nak minta izin amik beberapa resepi kat blog akak yer..Kak Yatie blk mesia bila n kat mesia nanti tnggal di mana..??
ReplyDeleteSalam Yatie,
ReplyDeleteNape ye nama kuih nie lompat tikam? Masa Yati masak kuih nie melompat2 ke pas tu tetikam kat kuih tu ngan garpu..huu.huu.huuu..saya belum pernah cuba buat, makan jauh sekali tapi akan ku cuba membuatnya nanti....
sedapnyer nih kak klu wat bbuka pose! waduhhhhh nikmatt!!
ReplyDeleteyatie..sama dengan bubur som som tu kan..nama aje lain ye..
ReplyDeletesalam yatie.. akak dah try buat kuih ni posa tahun lepas akak amek dr kak ummi kuantan..mmg sedap dan lembutnya mmg menawan hati kuss...tak rugi mencuba wahai teman2 sekelian..
ReplyDeleteSalam Yatie,
ReplyDeleteKalo nk bagi cukup syaratnya, kena ada pulut kaler merah.....barulah dinamakan lompat tikam.
klu blh phng x de pulut merah...tp bl saya dtng ddk besut,trgu ada pulut mrh...
Deletemmg dah lama nak buat kuih nie...insyaAllah klu diizinkan pasti akan saya buat 1 hari nnt...sesungguhnya yatie nie powerlah...sesibuk-sibuk die mengemas, sempat jugak menyiapkan juadah dan berkongsi dgn kita semua *thumbs up*
ReplyDeletesalam k.yatie..resepi kuih ni zla simpan utk bulan puasa nanti..dah masuk list dahni.heheh.tq
ReplyDeleteSalam Yatie..Akak pun belum pernah rasa jauh sekali membuatnya..kalau nak buat pakai loyang besar mana erk!...manalah tahu kalau sampai seru...boleh tambah juadah untuk berbuka puasa kan!
ReplyDeleteselalu beli kat pasa ramadhan jerk...x pernah buat sendiri....maybe next time leh cuba buat sdiri...
ReplyDeletesalam yatie
ReplyDeletekita selalu beli jer lompat tikam ni coz bebudak tu tak gitu minat..tapi ai sukerr skali..sedap..
nanti saya nak cuba sbb my mr hubby suka
ReplyDelete