Bahan-Bahan
- 6 biji telor
- 1/4 cwn air asam jawa
- 1 labu bawang besar-potong bulat
- gula dan garam secukup rasa
- air jika perlu
- minyak utk menumis
- 4 tangkai cili merah
- 10 tangkai cili padi merah/hijau
- 1 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 cawan ikan bilis- buang kotoran dan cuci
- sedikit belacan
Cara Memasak
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar yg di potong bulat. Tumis sehingga sedikit layu. Masukkan bahan kisar dan gaul rata. Kacau dan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa dan sedikit air. Gaul rata dan masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih dan masak guna api sederhana je.
- Pecahkan telur satu persatu tapi jangan bertindih ya. Kecilkan api dan biarkan telur separuh masak. Kemudian barulah terbalikkan sebelah lagi perlahan2.
- Bila dah masak sempurna dan cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.Sedap di makan bersama nasi lemak atau nasi putih panas.
Salam Kak Yati,
ReplyDeletepeberet saya ni kak yati...lapar la pulak tengok samabal ni...
inspirasi masak lauk tenghari ni nanti...he3
ReplyDeleteHye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)
ReplyDeleteMakan ngan roti pun sodap Tie... sukanya saya!
ReplyDeletenekcik sekeluarga suker..tapi telor tu hancur hancurkan...nyum
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie simple dan menyelerakan...
ReplyDeleteYam.....yammmm
ReplyDelete