Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sekarang ni musim panas, mmng sesuai sangatlah makan dadih sejuk2 ni buat nyamankan tekak. Setiap hari pulang dari sklh je Hamka cerita beli dadih seringgit. Biasalah anak2, kalau makan 1 mana cukup kan, kena pulak musim panas ni. Gara2 asyik kurang je makan dadih, Hamka suruhlah mama buat dadih kegemarannya. Macam biasalah mama, kalau bahan2 semua ada kat rumah....mmng masa tu juga buat. Mama pun lama tak buat dadih ni. Kalau buat sendiri puashati dan puas makan. Siaplah petiais tu asyik buka tutup je. Sebelum ni buat
Dadih Coffemate, mmng sedap dan berlemak je rasanya....kali ni guna resepi
K.Nor pula. Terima kasih K.Nor berkongsi resepi mudah ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini ya. Kali ni saya kopipes resepi dari blog
Tun Telani yg telah di olah sikit dari resepi asal. Jom semak resepi mudah ni, ibu2 bolehlah buat cuti sklh ni...mmng sesuai utk anak2...
Bahan-Bahan
- 10gm serbuk agar2
- 2 tin susu sejat /susu cair (800ml)
- 1 1/4 cawan gula
- 2.5 liter air(2500ml)
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
- pewarna dan perasa pilihan
Cara Penyediannya
- Masak serbuk agar2 bersama air hingga mendidih. Saya larutkan agar2 dgn sedikit air dulu supaya tak berketul.
- Masukkan susu sejat, garam, gula, tepung jagung dan perasa pilihan.
masak dgn api sederhana dan selalu dikacau. Masak hingga mendidih, setelah mendidih terus tutupkan api.
- Kalau nk buat 2 perasa, lepas masukkan susu sejat, garam, gula, dan
tepung jagung, kacau2 kejap dan bahagikan dulu baru masukkan perasa.
- Tapiskan dan tuang ke dalam bekas kecil2.Biarkan sejuk barulah masukkan ke dlm petiais. Sejukkan dan blh dimakan.
0 comments:
Post a Comment