Bahan-Bahan
- 10 gm agar-agar serbuk
- 2 liter air (8 cawan)
- 3/4 cwn gula
- 1 cwn susu pekat
- 2 cwn santan (200ml santan kotak + air selebihnya)
- 3 cawan susu cair (1 tin susu cair 400ml + 350ml air)
- Masak agar2 serbuk bersama air dan gula hingga mendidih.
- Masukkan susu pekat, kacau rata. Masukkan santan dan susu cair. Kacau lagi.
- Setelah siap, tutup api dan biarkan sebentar.
- Tuangkan ke dalam acuan mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
- Kemudian sejukkan dalam fridge.
- Boleh juga di tuang ke dlm loyang, tapi kalau nak makan kenalah sendukkan kedlm mangkuk kecil.
- Hidangkan bersama buah laici ataupun bahan2 kuah seperti di bawah.
- 1 tin laici- toskan airnya, siat2kan laici tu
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn air masak
- 1 cwn air laici tadi
- 5 sudu besar gula, nak lebih pun boleh
- Bancuhkan air masak bersama gula. Masukkan air laici tadi, susu cair dan gaul sebati. Masukkan laici yg di siat2 tadi. Bila dah siap, bolehlah di hidangkan bersama puding tauhu lemak manis.
- Selamat Mencuba.
sbb ianya putih spt tauhu,dinamakan puding tauhu yea..:)
ReplyDeletesedap dimakan ketika musim panas ni
Yati.. buat takmo.. buatkan nak.. hahahah
ReplyDeleteKak Zai selalu buat puding ini.
ReplyDeleteterliur nengok,kalu mkn musim2 panas ni mesti sedap...
ReplyDeleteSedapnya...makan masa cuaca panas ni memang menyegarkan... salam perkenalan :)
ReplyDeleteSalam yatie..pe kbr?bnyk resipi yatie yg akk DA Cuba..best..smua jadi..tq tau
ReplyDeleteSalam sis, nak tanya..puding yang sis buat ni lembut macam dadih ke? Kena guna periuk saiz cam mn ye...sorry byk ty sb saya biasa bt guna agar2 tali 25g dan dapat byk. Nk cari resepi yang sukatannya sikit.
ReplyDelete