Bahan2
- 1 ekor ikan siakap dibersihkan
- garam, lada hitam yang baru dikisar
- 1 batang serai dititik
- 2 cm lengkuas dititik
- 10 tangkai cili padi
- 2 helai daun limau purut
- 2 helai daun salam
- 2 cawan santan pekat
- air perahan daripada 1 biji limau nipis
- gula
- 5 tangkai cili merah
- 10 tangkai cili padi
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 10 biji buah keras
- 1/2 sudu teh kunyit serbuk
- 2.5 cm halia
- Lumurkan ikan dengan garam dan lada hitam. Goreng ikan dengan
- minyak yang penuh sehingga garing.
- Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. 3. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam.
- Kacau rata-rata.
- Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah memekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.
- Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidang segera.
Assalamualaikum yatie mmg nmpk sedap.kalau resepi dri chef terkenal mmg sedapkan...teruja nk mencuba...
ReplyDeleteSalam dek yatie.. wahhh cantiknyeee tie hias ikan ni..sayang tau nak usik... sedapnya tengok bahan2nya memang sedap..tambah2 ada uah keras... lemak2 bertaut dgn santan mmg best.. kak suka guna buah keras dlm masakan..masa sekolah dulu dlm srt cikgu ajarmasukan dlm sambal nasi lemak..nnti kak nak masak lah..harap2 rajen mcm tiee..hihj
ReplyDelete