Bahan- Bahan
- 3 biji pisang tanduk
- 1/2 cawan sagu biji- cuci dan rendamkan dlm 3 minit
- Air secukupnya utk merebus pisang dan sagu
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 3 sudu besar gula merah +1/2 cwn air, gaul rata dan tapiskan
- 1/4 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan- di simpulkan
- Buangkan kulit pisang dan hiris serong. Rebus pisang tanduk sehingga separuh masak.. Bila dah empuk, angkat dan toskan. Jangan rebus lama sngt ya, nnti tak cantik pisangnya.
- Sementara tu, dlm periuk lain, didihkan air dan masukkan sagu yg telah di rendamkan tadi. Masak hingga jernih semuanya. Setelah siap, tapiskan dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan dulu.
- Di dalam periuk yg lain, satukan air dan santan pekat, masukkan sekali air gula merah yg sudah di tapis tadi dan gula pasir. Masak hingga hampir mendidih.
- Masukkan pisang tadi, sagu dan daun pandan...gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
Assalam.
ReplyDeleteAduhai, sedapnya dah lama benar tak buat pengat pisang.
Nice Post, i like this Article, Thanks for sharing this wonderful article.
ReplyDeletenak try buat la jap lagi..
ReplyDeleteSinggah belek resepi pengat pisang nih. Yummy...
ReplyDeleteresepi sinar kehidupanku memang terbaik... saya da cuba banyak resipi dari blog yati.. alhamdulillah semua mnjadi....
ReplyDeleteThanks for the recipe. Dh lama tingin nk mkn pengat pisang. Nk br dpt wat. Me tmbh garam n halia sket
ReplyDeletesaya dah cuba, marbeles gitu, cuma saya ejas sikit, saya tak guna sagu, saya guna jagung..tq kak for da recipes
ReplyDelete