Tuesday, March 18, 2014

Donut Lembut...mudah membuatnya..

Asssalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kuih yg senang di buat dan sentiasa di gemari ramai. Lebih sedap kalau masih hangat2 di makan, terasa lembut je...di hidangkan bersama secawan teh O panas...mmng best. Bila makan tu, tak perasan dah berapa ketul masuk mulut. Saya suka guna resepi Ha Sue ni sbb ianya mudah, tak payah nak perapkan doh lama2.. Kerja jadi mudah, yg penting kuih menjadi gebu dan lembut je. Resepi ni juga boleh di buat pau sambal atau burger Malaysia. Pada peminat donut tu, boleh cuba resepi mudah ni, ada juga resepi lain di label Donut. Terpulang pd selera kawan2 ya...



Bahan-bahan ( Untuk Pelbagai Jenis Kuih-Muih Yg memerlukan doh yg lembut) )

  • 500g Tepung Berprotein Tinggi/ tpng roti (guna tpg gandum pun ok)
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
  • 50g Marjerin/butter
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak sayuran)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam (bergantung pd kualiti tepung)
Cara-cara
  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap.
  6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

7 comments:

  1. waaaaaaaa...da lama tak mendonattt...nanti nak try resepi yang ni lahhh..nampak mudah!

    ReplyDelete
  2. Hi Yatie,

    Amboi doughnut dia! Meh anta KL sedozen :)

    ReplyDelete
  3. mmmmm....sdp nyer,rasa cam nk mkn donut la pulak,hehe..

    ReplyDelete
  4. as salam kak...uiiiit..montel donut tu..

    ReplyDelete
  5. salam kak yati..kalu guna bm xyah tunggu sampai doh kembang ek...just kasi bm uli sampai sebati pastu terus kita bentuk kan yer

    ReplyDelete
  6. salam kak yatie...
    ishh2...
    sungguh gebu donut tuu...
    gerammm...

    ReplyDelete
  7. suka makan donat ketika masih panas..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails