Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Alhamdulillah kami sekeluarga selamat sampai setelah 5 hari bercuti di Kelantan. Jauh sungguh perjalanan kami kali ni, mmng dah lama betul tak ke Kelantan. Bila sampai je, mcm biasalah cari tempat makan dan pasar Siti Khadijah yg popular tu. Rasa geram je bila kat pasar tu, kalau boleh semua nak diborong, tapi biasalah..kat JB pun ada....cuma adalah beza harganya. Apa pun kami sekeluarga sangat bersyukur sbb d permudahkan urusan sepanjang perjalanan kami pergi dan balik. Kenangan manis yg tak dpt kami lupakan bila makan di kedai Cikgu Nasi Ulam....fulamak meriah dngn ulam2an....mmng syok betullah. Dua hari berturut kami makan kat sini sbb mmng sedap sngt menu yg di sediakan. Bila ada kesempatan lagi, kami akan dtng lagi ke sini. Hari ni saya masak bubur pulut hitam yg di beli di pasar tu...mmng sedap pulut hitam ni. Kalau kat JB ni lain sikit rasa pulut hitamnya...jom layannn..
Bahan-Bahan
- 2 cawan pulut hitam- rendam 4 jam
- Air secukupnya utk merebus pulut hitam
- 2 cawan santan pekat
- 2 cwn santan cair
- 1 ketul gula melaka
- 1 cawan gula pasir
- 1 sudu besar minyak masak
- 2 helai daun pandan - belah dan simpul
- 1 sudu kecil garam
Cara-Cara
- Rebus pulut hitam bersama air dan garam,
masukkan 1 sudu besar minyak masak ke dlm periuk (*biar cepat
empuk).
- Bila pulut hitam dah betul2 empuk, masukkan santan cair, daun pandan yg di simpul dan gaul rata.
- Masukkan gula pasir kemudian masukkan pula gula melaka yg di racik. Kacau hingga gula larut dan sebati.
- Masukkan santan
pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
- Setelah siap bolehlah di hidangkan.
Salam Kak Yatie..sedapnya bubur ni makan panas2..kalau ada lebih tu buh dalam plastik eskrim malaysia...sejuk bekukan..jadilah eskrim pulut hitam plak..sedapppnya
ReplyDeleteAssalam Yatie,
ReplyDeletewah ada pulut hitam dari Kelatan ya..pasti sedap & lemak2 gitu..
kita belum lagi sampai Kelantan...bestnya..