Bahan-Bahan
- 500 gram tepung gandum
- 200 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek
- 4 sudu besar susu tepung
- 1 biji telur ( dipukul sedikit)
- 200 ml air suam ~ Yatie uli doh guna tangan je, so masukkan air sikit2 ya
- 3 sudu besar marjerin/butter
- 3 sudu besar gula
- 2 sudu kecil yis
- Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
- Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
- Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
Ooo... macam tu.. tak pernah terpikir pulaj kentang pun bole jadi donut... dapur banyak kentang... bole buay ni
ReplyDeleteKemas jer donut yatie buat... cantik dan menyelerakan... kalau k.gee main hantam jer... janji siap... hehehe
ReplyDeleteSalam yatie...gebu. Rasa mcm nak ambil sebiji... :)
ReplyDeleteVery descriptive post, I enjoyed that a lot. Will there
ReplyDeletebe a part 2?
Also visit my webpage: Så här bleker du tänderna
Assalamualaikum Yatie sdapnya klu dpt mkn donat kentang ni ...
ReplyDelete