Bahan (A) Bahan2 utk gula hangus:-
- 11/2 cawan gula pasir
- 1 cawan air (Yatie guna air panas dan tuang sikit2)
- 250 gm mentega
- Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
- 3/4 cawan gula castor
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
- Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
- Perap selama 1/2 jam.
- Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak. Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min. Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
- Selamat Mencuba.......
berpinar bijik mata tengok apam ni...
ReplyDeletenampak gebu jer....yummy...
Assalamualaikum kak yati.
ReplyDeleteSehari dua ni duk godek2 resepi apam gula hangus,teringin nak makan.apam butter ni menarik jgk ye
Assalamualaikum aduh teruja pulak tguk yatie tayang kuih apam ni..dah lama x buat...sedapnya...
ReplyDeleteTengok pun dah tau sedap.Tumpang guna resepi juga ye.
ReplyDeleteNice post , i hope everyone , will like your post
ReplyDeleteKak Yatie.. 1 tin susu cair itu brp cc/ml??
ReplyDeleteKak Yatie, minta halal, boleh? Saya mohon izin kakak untuk menggunakan resipi kakak untuk kerja sekolah. Semoga Allah peliharakan kakak sekeluarga.
ReplyDeletesedapnyer..mohon share recipe..tq
ReplyDeletehttp://jobandcash.com/?share=126773