Bahan Adunan
- 350 gm tepung gandum
- 500 ml santan pekat
- 1000 ml air
- 5 biji telur ayam A- pukul ringan
- 1/2 sudu teh garam halus
- 2 sudu besar minyak sapi cair
- pewarna kuning jika suka
- Satukan semua bahan adunan, kacau dengan whisk tangan hingga rata dan tidak berketul. Kemudian tapis.
- Gris acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan acuan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
- Perlahankan api dapur dan tuang 3/4 adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.
- Masukkan inti daging di bahagian tengah dan tepi acuan, tabur bahan hiris. Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
- 200 gm daging / kisar
- 2 sudu makan rempah kari daging
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 biji bawang besar potong dadu
- Minyak untuk menumis
- Tumbuk atau kisar bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau. Masukkan kari daging dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan daging kisar, sedikit air dan garam. Biarkan daging empuk
- Masukkan bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering. Angkat dan ketepikan
- Daun sup dan daun bawang
- Setangkai cili merah dan cili hijau
**Yatie dpt 6 keping kuih guna acuan kemboja 5inci.
Asasalamualikum Yatie terliur....
ReplyDeletenampak sgt menyelerakan...kita ni pandai makan je...nak buatnya malas...hehe
ReplyDeletethanks ya infonya !!!
ReplyDeletewww.bisnistiket.co.id
Salam Yatie, cantik kejadiannya...admirer betul tengok yatie buat kuih talam dan bingka.
ReplyDeleteSedapnya Tie.... nyum2x!!
ReplyDeleteWowwww sedap nyaaa. Akak. Akak guna acuan bingka ni masak atas api ke dlm oven.
ReplyDeletemmm...sedapnya...
ReplyDelete