Bahan-Bahan
- 4 ekor ikan bawal sederhana besar
- 1/2 cwn sos tomato
- 1/2 cwn sos cili
- 1/2 cwn air
- 2 biji tomato-dipotong dadu
- 2 keping gegelang nenas dlm tin-potong kecil
- Garam, serbuk kunyit,gula
- sedikit daun sup-utk tabur atas ikan
- minyak masak secukupnya
- 10 biji cili padi merah
- 1 labu bwng besar
- 2 ulas bwng putih
- sedikit halia
- Ikan di bersihkan, kelarkan permukaan ikan, cuci dan toskan.
- Gaulkan ikan bersama serbuk kunyit dan garam. Gorengkan sehingga masak/garing sedikit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan dulu.
- Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 hiris sehingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili dan sedikit air. Biarkan mendidih sambil di gaul rata.
- Masukkan nenas dan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam, gula dan gaul rata.
- Setelah siap dan cukup rasa, matikan api dan bolehlah di curahkan kuah keatas ikan bawal dan tabur dngn daun sup yg di potong kecil.
salam kak..selamat tahun baru 2014...
ReplyDeleteringkas tapi sedap masakan macam ni...anak2 sy pun suke sangatt
Senang tulis resepi dlm blog.. Nk buat cuma google...hihi
ReplyDeleteYay!! Suka la resipi simple2 camni. Sesuai la untuk org blajar masak mcm saya walaupun dh hbs SPM dekat 10 tahun dah. Hihi
ReplyDeletewah bestnya Yatie, ada anak yg menunggu keputusan mesti ada yg bantu2 disamping dpt belajar mana yg patut kan, oklah mula2 yg senang2 dulu esuk lusa mesti mama ajar yg susah2 sikit, nanti bila ke luar negeri senang kan nak makan apa saja sbb dah mahir like mama nya jugak heee
ReplyDeletensib baik akak ad tlz blog nyh..saye mmg nx blaja msak msam mnis nyh sbb suami saye ske mkn..tq kak
ReplyDelete