Bahan Bahan
- 2 ikat batang keladi dan buahnya
- 1/2 cwn air asam jawa
- 3 tangkai daun kesum
- garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
- Air secukupnya
- 1/2 cwn ikan bilis, buang kotoran,cuci dan toskan
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- sedikit belacan
- 3 sudu besar cili kisar
- 3 tangkai cili merah
- sedikit belacan
- 1/2 inci kunyit hidup
- Batang keladi dan buahnya di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Rebus hingga empuk. Toskan airnya bila nak masak nanti.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau.
- Masukkan air asam jawa dan masukkan pula batang keladi dan buahnya yg di rebus tadi.
- Masukkan air secukupnya, bergantung nak masak pekat atau cair. Biarkan hingga mendidih.
- Masukkan daun kesum, garam dan gula.
- Perasakan, sekiranya dah cukup rasa bolehlah matikan api dan hidangkan.
bestnya lauk ni kak yati, dulu2 arwah ma selalu buat tapi sejak dia takde ni, mmg dah tak pernah makan pun sbb Liza mmg tak pandai buat ni...hihii
ReplyDeleteAssalamualaikum...Ya Allah sdapnya menu Yatie tghari ni.Selain dri ikn goreng digndingkn dgn ikn masin pn sdapkan...
ReplyDeleteaslkm akak.... memang betul2 terkenangkan arwah ayah... memang favourite ayah...
ReplyDeleteberselera makan dengan nasi panas2 ni akak hehe...
ReplyDeleteQuite delicious!
ReplyDeletetengok gambar pn dah rasa sedapnya.... :)
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah Kak Yatie.
ReplyDelete