Bahan-Bahan- loyang 10 inci
- 3 biji telur
- 1 cawan gula halus/kastor
- 100 gm mentega, dicairkan dan biarkan suam
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 12 keping roti putih, didadu
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 liter santan / susu (Yatie guna 500ml santan dan 500ml susu cair)
- 1 cawan jagung krim dalam tin
- Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan/susu dan kacau hingga semua sebati.
- Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....
=> Untuk pengunaan santan di atas, saya guna 200ml santan pekat dan tambah 300ml air utk menjadikan adunan 500ml santan...manakala 400ml susu cair dan 100ml air biasa utk menjadikan jumlah susu 500ml.
Salam kak yati...mintak sepiring bleh......
ReplyDeletewah,,crunchy nya...sedap sgt
ReplyDeleteTk untuk resepi ini
ReplyDeleteNak Cuba juga la
ReplyDelete