Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 ")
- 1 cawan tepung gandum (diayak)
- 1 cawan horlicks
- 1/2 cawan gula halus
- 250 gm mentega
- 4 biji telur A
- pewarna hijau secukupnya
- 2 sudu besar seri kaya
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 1 sk esen vanilla
- Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
- Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
- Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
- Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)
Assalamualaikum..mmg sedap kek ni..lama x buat nampak yatie buat terguda pulak....
ReplyDeleteTak pernah dengar pula nama kuih ni. Boleh cuba nanti.
ReplyDeletekak yati,nk tanya ....kek lumut ni bole simpan berapa lama...?
ReplyDelete