Bahan-Bahan
- 1 kg nangka muda,bersihkan, potong kecil, cuci dan rebuskan bersama sedikit garam
- 1/2 ekor ayam-potong kecil
- 4 cwn santan cair
- 2 cwn santan pekat
- 2 btng serai-dititik
- 1 helai daun kunyit-disiat
- Garam secukup rasa
- sedikit gula
- 1 keping asam gelugor
- Air secukupnya utk merebus nangka
- minyak utk menumis
- 1/2 cwn ikan bilis, buang kotoran dan cuci
- 1 labu bawang besar
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili padi merah dan hijau
- 1/2 sudu kecil lada hitam, tumbuk halus
- Rebus nangka muda bersama air dan sedikit garam sehingga empuk.
- Bila dah empuk, toskan airnya. Ketepikan dulu.
- Panaskan sedikit minyak dlm periuk. Tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau.. Masukkan 1 cwn air dan biarkan mendidih. Masukkan santan cair dan masukkan ayam yg di ptng kecil tadi.
- Masukkan serai, daun kunyit, asam gelugor, garam, gula dan gaul rata. Setelah ayam separuh masak, masukkan nangka muda yg di rebus tadi.
- Masukkan santan pekat dan gaul rata. Masak hingga mendidih guna api sederhana.
- Rasakan, kalau dah cukup rasa tutupkan api dan bolehlah diangkat dan hidangkan.
- Sedap dimakan bersama sambal belacan, ikan goreng dan ikan masin.
salam yatie, dah lama tk singgah jenjalan sini tercium masak lemak tu aduss memikat selera ni, dah lama tak makan nangka muda masam macam ni, esuk lusa kena cari gak ni
ReplyDeleteTercium masak lemak cili api tanpa jangan sampai tercium yatie sudah..
Deletesaya rasa kak yatie mmg suka nangka.....kheee..ayam pun leh masak ngan nangka rupanya....
ReplyDeleteAssalamualaikum Yatie cayang...apa khabar? Lamanya x singgah dapur geng2 ni...sedap nampak ayam dgn nangka masak lemak cili api nih, terus akak zaaapppp masuk dapur Yatie....adeeh lapar la pulak, x makan tghri lg nih...td blk kenyang je rasa.... @__@
ReplyDeletesedapnye
ReplyDeletemy peberet ni
salam perkenalan dari ida
jemput singgah blgo ida ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni no4086