Bahan-bahan ( loyang 9x9 atau 4 kpg acuan pecah 8 )
- 500 gm ubi yang telah di rebus, toskan
- 2 cawan santan (Yatie guna 200 ml santan pekat dan selebihnya tambah air)
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 biji telur
- 1/2 sk garam
- 1 sk esen vanilla
- 1 1/4 cawan tepung gandum - diayak
- 2 sudu besar majerin/mentega- cairkan
- sedikit butter utk sapu keliling acuan/loyang
- Masukkan kesemua bahan dalam blender kecuali tepung dan majerin cair dan kisar halus.Tuangkan adunan kisar ke dalam mangkuk.
- Masukkan tepung dan majerin ke dalam adunan tadi dan kacau rata dan sebati.
- Sapu loyang atau acuan dengan majerin rata2 dan panaskan sebentar. Tuang adunan.Bakar hingga masak dan garing permukaannya. Kalau suka bijan boleh ditaburkan atas permukaan kuih sebelum dibakar.
- Biar bingka benar2 sejuk baru dipotong dan disajikan.
ada lagi tak???
ReplyDeletemacamana agaknya rasa bingka ni ye? selalu mkn bingka ubi yg diparut.. yg ini guna ubi rebus.. pasti rasanya lain kan.. lama tak beli ubi kayu...
ReplyDelete