Ok, resepi macam biasa, boleh lihat di SINI dan di SINI. Terpulanglah pada kita nak makan bersama buah campuran, nenas ataupun buah laici je. Kali ni saya makan bersama buah laici je. Suka bau laici yg harum tu.
Bahan2 Utk Puding
- 1 cwn tepung kastard
- 4 1/2 cwn air
- 1/2 cwn susu cair
- 1/2 cwn gula
- Satukan tepung kastard bersama gula, susu cair dan air. Gaul semuanya.
- Masak di atas api sederhana sehingga agak pekat dan kacau sentiasa. Biasanya dlm anggaran 20 minit. Setelah agak pekat, matikan api dan tuang dlm bekas2 kecil atau loyang.
- Biarkan sejuk sebentar dan simpan dlm peti sejuk. Setelah beku barulah boleh di hidangkan.
- 1 tin buah laici( Boleh ganti koktel, peach dan nanas..)
- 1 tin susu cair
- 1 tin air biasa (air masak)
- 1 cwn gula( terpulang pd masing2 ya..)
- Ais secukupnya
- Masak gula bersama air(sekadar gula hancur je..). Setelah itu biarkan sejuk.
- Setelah air gula sejuk, bolehlah tuang mix fruit/laici dan susu.
- Ambil puding tadi dan masukkan kedlm mangkuk...tuangkan kuah yg bercampur laici.
- Sedap di makan ketika sejuk. Boleh juga di letak ketulan ais.
sedap ni kak..segar je...nak buat utk buka puasa ptg ni..:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Yati,
ReplyDeleteKalau berbuka dengan puding ni petang nnt sejuk tekak rasanya...
slm kak, puding tu xyah masokkan agar2 ek?
ReplyDeletesalam..hem mmg suka puding yg bekuah gini...leh lah try...
ReplyDeleteAsslmkum kak!
ReplyDeleteSedapnya kak. Makan sejuk2 lagi sedap. Sue tak sempat sangat nak masak kak. Kalau kuih2 ni beli kat PARAM ja time otw balik rmh.
Assalam kak yatie,
ReplyDeleteTgk puding sejuk2 gini time ptg2 gini,waduh kecur air liur,sedapnyer mkn sejuk2,segar tekak..
wahhh best ..baru cadang nak wat..hehehe
ReplyDeletemasuk tekak time berbuka tu... nyaman je tekak kan yatie...
ReplyDeletebyk dah yatie buat kuih raya ye... seronok tgk kwn2 ngan kuih2 rayanya...
Hmm sedapnya.Berkenan gak ni
ReplyDeleteSalam kak yatie..puding mmg salah satu fav. saya bulan Ramadan ni.
ReplyDeleteAkak...Anak yg duk oversea balik ke raya nanti?